Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein oikeus tuomitsi ilmavoimien entisen komentajan sakkoihin Lemmenjoki-jutussa – Tutkintapyynnön viivyttely oli palvelusrikos

Kenraalimajuri Sampo Eskelisen hovioikeudessa saama 30 päiväsakon rangaistus pysyi korkeimmassa oikeudessa ennallaan.

Ilmavoimien komentajana tapahtuma-aikaan toimineen kenraalimajuri Sampo Eskelisen katsottiin syyllistyneen palvelusrikokseen, kun hän viivytteli tutkintapyynnön tekemisessä alaisestaan. Kyseessä oli paljon huomiota saanut tapaus, jossa Karjalan lennoston komentaja esiintyi päihtyneenä ja käyttäytyi asiattomasti puolustusvoimien vapaaehtoisessa harjoituksessa Lemmenjoella syyskuussa 2017.

Eskelinen oli tapahtuma-aikana lennoston komentajan kurinpitoesimies. Lain mukaan kurinpitoesimiehen tulee käynnistää viipymättä esitutkinta, jos hän on tullut tietoiseksi alaisensa tekemästä sotilasrikoksesta tai epäilee sotilasrikoksen tapahtuneen.

Eskelinen sai tiedon Karjalan lennoston komentajan esiintymisestä pian tapahtuneen jälkeen, mutta teki asiasta tutkintapyynnön vasta lähes kolme kuukautta myöhemmin joulukuussa 2017. Eskelinen teki tutkintapyynnön vasta, kun puolustusvoimien asessori oli kiinnittänyt huomiota kurinpitoesimiehen velvollisuuteen huolehtia esitutkinnan toimittamisesta.

Korkein oikeus piti hovioikeuden asiasta antaman tuomion ennallaan tekoajan pientä säätämistä lukuun ottamatta. Sampo Eskelisen katsottiin tahallisesti rikkoneen velvollisuuksiaan kurinpitoesimiehenä.