Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Päivö kolisutti peltikattoa ja natisutti hirsimökin rakenteita niin, että keskiviikon vastaisena yönä nukkumisesta ei tullut Pielisen rannalla mitään

Lännen Median toimittaja Katja Ihatsu koki henkilökohtaisesti Päivö-myrskyn voiman.

Heräsin varhain keskiviikkoaamuna Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla tarkistamaan yöllä riepotelleen Päivö-myrskyn tuhoja. Tiistai-iltana myrskyn noustua ulos ei ollut asiaa, sillä Ilmatieteen laitos kehotti välttämään ulkona liikkumista. Irtotavarat tai kaatuvat puut olisivat voineet tulla päälle.

Ulos ei kyllä tehnyt mielikään, niin napakasti tuuli painoi ulko-ovea vastaan, kun sitä yritti avata.

Kesäkuu päättyi Itä-Suomessa Päivö-myrskyyn, jonka seurauksena yli 50 000 taloutta oli keskiviikkoaamuna ilman sähköjä. Pohjois-Karjalan sähkö luokitteli katkokset on pahimmaksi suurhäiriötilanteeksi vuosiin, ja sähköjen palauttaminen koko alueelle voi viedä useita päiviä.

Sähköt alkoivat napsua päälle ja poikki kesämökillämme Pohjois-Karjalan Höljäkässä Nurmeksessa jo alkuillasta. Tuolloin lapset viettivät iltaa vielä järvessä uiden ja saunoen.

Kun tuuli alkoi illalla nousta, katsoimme viisaimmaksi kerätä istuintyynyt ja muut kastuvat esineet ulkoa sateelta turvaan. Myrsky nousi loppuillasta niin nopeasti, että muut irtotavarat jäivät pihalle tuulen riepoteltavaksi. Sähköt katkesivat yhdeksän aikaan illalla.

Liperissä tuulen voimakkuus oli korkeimmillaan 26,9 metriä sekunnissa. Hirsimökin natinan ja peltikaton kolinan perusteella tuulennopeus ei jäänyt Höljäkässä tästä jälkeen.

Valvoimme tarkkaillen, kaatuvatko tuulessa taipuneet puut pihalle tai autojen tai rakennusten päälle. Tuuli nosti järvelle harvinaisia valkoisia vaahtopäitä ja pohjamuta värjäsi koko veden ruskeaksi.

Myös soutuveneen kohtalo jännitti, sillä se oli vain vedetty rantaan eikä kiinni köydellä. Tuuli tyytyi vain kääntämään sen sivuittain.

Suomessa myrskytuulen raja on 21–32 metriä sekunnissa. Tätä kovempi tuuli tarkoittaa hirmumyrskyä.

Kesämökkimme säästyi Päivön tuhoilta, vaikka myrskytuuli niitti puita ympäri maakuntaa. Tuuli oli keskiviikkoaamuna yhä navakkaa, kun keräilin pihamaalla lennelleet irtotavarat talteen. Sähkötkin saatiin takaisin 12 tunnin katkoksen jälkeen.