Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stuk tyytyy Venäjän lausuntoon, ettei Kreml tiedä säteilyvuodosta – säteilylähde voi jäädä mysteeriksi

Säteilyturvakeskus kertoo, että nyt mallinnetaan kesäkuun puolivälin sääoloja yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Lopullista varmuutta ei ehkä saada.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) laboratoriojohtaja Aleksi Mattila kertoo Lännen Medialle, että hyvin usein säteilylähteen tarkka alkuperä jää selvittämättä.

Stuk selvittää yhä kesäkuun puolivälissä 16.–17.6. havaitun säteilyn lähdettä. Tällä hetkellä työ on kesken Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Ilmatieteen laitos tekee ilmakehämallinnusta taaksepäin, mikä johtaa tyypillisesti laajaan alueeseen mahdolliselle säteilylähteelle.

– En osaa arvioida mallinnuksen valmistumisaikaa, sanoo Mattila.

Venäjän lausunto huomioitu

Mattilan mukaan Stuk on noteerannut Venäjän virallisen lausunnon, eikä aio sitä kiistää.

– Venäläiset ovat kertoneet julkisuudessa, ettei heillä ole poikkeavia arvoja. He ovat kertoneet samat asiat myös IEAE:lle, sanoo Mattila.

Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kertoi maanantaina Reutersin mukaan, että Venäjällä on kehittynyt säteilyvalvonta, eikä mitään hälyttävää ole havaittu.

Myös Kansainvälinen atomienergiajärjestö IEAE tutkii säteilylähdettä. Sitä kautta voidaan saada lisäselvyyttä säteilyn alkuperästä, jos samoista nuklideista eli radioaktiivisen aineen atomiytimistä löytyy mittauksissa pitoisuuksia muualtakin.

Ydinkokeiden kieltoa valvovan CTBTO-järjestön mukaan säteilylähde on todennäköisesti siviilikäytöstä.

Maanantaina IAEA julkaisi tiedon, että noin 30 maata kertoi, ettei heillä ollut kesäkuussa ollut poikkeavia tapahtumia ydinvoimaloissaan, mikä selittäisi mittaustulokset. Joukossa ovat Suomi, Pohjoismaat ja Baltian maat. Säteily on havaittu myös muun muassa Ruotsissa ja Virossa.

Myös venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom kiisti läntisten ydinvoimaloidensa toiminnassa tapahtuneen muutoksia.

Nämä olivat havainnot

Stuk havaitsi Helsingissä 16.–17. kesäkuuta kerätyssä ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja (Co-60, Ru-103, Cs-134 ja Cs-137).

Kotkassa 15.6.–22.6. kerätyssä näytteessä havaittiin samoja radioaktiivisia aineita. Niiden lisäksi Kotkan näytteessä havaittiin myös zirkoniumin ja niobiumin (Zr-95, Nb-95) radioaktiivisia isotooppeja.

Stukin arvion mukaan hiukkaset ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Ne voivat syntyä reaktorin käytöstä tai vuosihuollosta.

Hiukkasilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen. Vaikka määrät ovat pieniä ja ihmisten terveydelle vaarattomia, Stukin mukaan vastaavaa raportointitarvetta säteilystä ei ole ollut vuosikausiin.