Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katalonian parlamentin puhemies syyttää Espanjaa osallistumisesta puhelimensa salakuunteluun

Espanjan pääministerin toimistosta on kerrottu, ettei maan hallitus ole tietoinen väitetystä salakuuntelusta.

Katalonian parlamentin itsenäisyysmielinen puhemies Roger Torrent kertoi tiistaina joutuneensa poliittisen vakoilun ja puhelinsalakuuntelun kohteeksi. Torrent syyttää Espanjan olevan vakoiluun osallinen tai ainakin antaneen sen tapahtua.

– Mikäli Espanjan hallinnolla on ollut asiasta tietoa, se olisi ollut osallinen rikokseen. Mikäli sillä ei ole ollut tietoa siitä, se olisi hyvin huolestuttava oire poliittisesta välinpitämättömyydestä ja tietämättömyydestä mahdollisista laittomista toimista, Torrent sanoi,

Espanjan pääministerin toimistosta kerrottiin tiistaina, ettei hallitus ole tietoinen vakoilusta, ja että puhelimeen kajoaminen käsitellään aina oikeudellista hyväksyntää vaativan lain mukaisesti.

Torrentin tiedottajan mukaan tämä ei ole osallistunut minkäänlaiseen rikolliseen toimintaan, kuten terrorismiin tai huumeiden salakuljetukseen, joka oikeuttaisi laillisen päätöksen puhelimen kuuntelusta.

The Guardianin ja El Paísin mukaan Torrent ja kaksi muuta separatistivaikuttajaa saivat varoituksen Facebookin pikaviestipalvelu WhatsAppilta, että heidän puhelimensa oli hakkeroitu Pegasus-nimisen haittaohjelman avulla.

Pegasuksen on kehittänyt Israelilainen NSO-niminen yritys. NSO:n asiakkaisiin kuuluu lainvalvontaviranomaisia ja hallituksia ympäri maailman. Yritys ei ole suostunut kommentoimaan, onko se myynyt ohjelmaa Espanjalle. Yrityksen mukaan ohjelmaa käyttävät ”ainoastaan valtuutetut hallitusten virastot terrorismin ja vakavan rikollisuuden ehkäisemiseksi ja kansallisen turvallisuuden takaamiseksi”.

Facebook ei ole kommentoinut Torrentin puhelimen salakuuntelua.

WhatsApp kertoi viime vuonna, että 1400 sen käyttäjää on joutunut hakkeroinnin kohteeksi Pegasus-ohjelmalla. WhatsAppin mukaan ohjelma hyödyntää videopuhelujärjestelmää lähettääkseen puhelimiin haittaohjelman.