Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomari Ginsburg saa kemoterapiaa maksasyöpään – jatkaa virassaan

Ginsburg sanoi pystyvänsä yhä töihin täydellä teholla.

Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden vanhimman jäsenen, juristi Ruth Bader Ginsburgin, 87, maksasyöpä on uusiutunut, kertoivat Reuters ja Yhdysvaltojen useat mediat.

Ginsburg sanoi perjantaina julkaistussa lausunnossaan saavansa kemoterapiahoitoa ja jatkavansa työtään.

Ginsburg sanoi hoidon tepsivän ja odottavansa siltä hyviä tuloksia. Syöpä havaittiin helmi-maaliskuussa tehdyissä tarkastuksessa ja silloin otetuissa koepaloissa. Kemoterapia aloitettiin 19. toukokuuta.

– Olen usein sanonut jatkavani korkeimmassa oikeudessa niin kauan, kun pystyn tekemään työni täydellä teholla. Pystyn siihen täysin edelleen, Ginsburg sanoi.

Tuomaristossa konservatiivienemmistö

Korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen. Ginsburgin terveyttä vahdataan suurennuslasilla, koska sillä on suuri merkitys Yhdysvaltojen politiikassa.

Yhdeksästä jäsenestä viisi on konservatiivipresidenttien nimittämiä ja neljä demokraattien. Presidentti Bill Clinton nimitti Ginsburgin vuonna 1993.

Konservatiivienemmistön 5–4 varmistavat presidentti Donald Trumpin kaksi nimitystä: tuomari Brett Kavanaugh vuodelta 2018 ja tuomari Neil Gorsuch vuodelta 2017.

Trump ennakoi kolmatta tuomarinimitystä tällä viikolla, kun Ginsburgin uutisoitiin joutuneen sairaalaan. Syövän uusiutuminen ei ollut tuolloin tiedossa.

– Trumpin voi odottaa valitsevan nopeasti seuraajan ja tavoittelevan pikaista läpimenoa senaatissa, mikäli tuomarien penkillä vapautuisi paikka, sanoi Trumpin kansliapäällikkö Mark Meadows.

Myöhemmin hän sanoi olevansa iloinen siitä, että Ginsburg kotiutui sairaalasta.