Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä syyte – väkivaltainen mies yritti lyödä Soinia muovipullolla

Väkivaltaisesti käyttäytynyt mies yritti lähestyä kampanjoimassa ollutta Timo Soinia Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019. Mies vastusti tilanteeseen puuttunutta poliisia. Epäiltyä syytetään pahoinpitelyn yrityksen lisäksi virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Timo Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä on nostettu syyte.

Entistä ulkoministeriä Soinia yritettiin lyödä muovipuollolla 2019 maaliskuussa, kun hän oli tapaamassa äänestäjiä markkinoilla Vantaalla.

Syyttäjä päätti nostaa syytteen Timo Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä. Lisäksi syyttäjä nostaa syytteen viranomaisten väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä. Syytetty vastusti poliiseja, jotka toimivat Soinin turvamiehinä.

Epäilty kiistää syyllisyytensä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus sai haastehakemuksen 17. heinäkuuta 2020. Tapauksen istuntoajankohta ei ole vielä tiedossa. Haastehakemus tulee julkiseksi, kun asia on käsitelty käräjäoikeudessa.

Päihtynyt mies yritti lyödä Soinia

Hyökkäys tapahtui 2019 maaliskuun loppupuolella Korson maalaismarkkinoilla, jossa kaikki puolueet olivat kampanjoimassa.

Väkivaltaisesti käyttäytynyt äärioikeistolaisen katupartiojärjestön ”Soldiers of Odinin” -vaatteisiin pukeutunut mies alkoi riehua torilla ja lähestyi Soinia uhkaavasti.

Poliisi puuttui tilanteeseen, mutta mies vastusti poliisia. Poliisi sai tilanteen haltuunsa ja Soini jatkoi kampanjointia torilla.

Helmikuun alussa uutisoitiin, että poliisi on saanut Timo Soiniin kohdistuneen hyökkäyksen esitutkinnan valmiiksi.

– Esitutkinnan perusteella rikoksesta epäilty mies on saapunut Korson maalaismarkkinoille mopolla päihtyneenä, havainnut paikalla olleen silloisen ulkoministerin, lähestynyt häntä uhkaavasti ja aggressiivisesti ja yrittänyt lyödä ministeriä, kommentoi silloin tutkinnanjohtaja Juha Springare Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Puolueiden puheenjohtajat tuomitsivat väkivallan

Useiden puolueiden puheenjohtajat tuomitsivat hyökkäyksen Twitterissä.

Esimerkiksi Antti Rinne (sd.) kirjoitti tapahtumapäivänä 24. maaliskuuta, että demokratiassa politiikan erimielisyyksiä ei pitäisi ratkaista väkivallalla. Hän vetosi siihen, että puoluejohtajat ottaisivat yhteisen kannan poliittista väkivaltaa vastaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli Twitterissä Rinteen kanssa samoilla linjoilla ja kirjoitti, että poliittiset erimielisyydet on ratkottava puhumalla.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho tuomitsi väkivaltaisen käyttäytymisen puolueensa entistä puheenjohtajaa kohtaan.

– Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että täällä poliitikot voivat liikkua kadulla, eikä eduskunnan ympärillä ole piikkilankaa. Pidetäänpä Suomi sellaisena jatkossakin. Asioihin vaikutetaan äänestämällä eikä rähjäämällä, Halla-Aho kirjoitti Twitterissä.

Fyysiset hyökkäykset eivät kovin yleisiä

Poliitikkoihin kohdistuvat fyysiset hyökkäykset tai niiden yritykset eivät ole kovin yleisiä Suomessa. Muutamia tapauksia on silti käynyt.

Vuonna 2015 valtiovarainministerinä toimivan Alexander Stubbin päälle heitettiin kolajuomaa kauppakeskuksessa Tampereella.

Kolme teräasein varustautunutta miestä pyrki ”Äärioikeisto Suomessa” -kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylässä vuonna 2013. Kirjaa olivat esittelemässä kirjoittajat Mikael Brunila ja vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja Li Andersson. Andersson oli välikohtauksen aikaan vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Vuonna 2012 nuori mies polvistui silloisen pääministerin Jyrki Kataisen eteen vaalitilaisuudessa Turussa. Mies otti taskustaan leipäveitsen ja suuntasi sen teräosan itseensä. Hän oli sanonut ennen polvistumistaan Kataiselle ”minä tulin leikisti tappamaan sinut”.

Värikkäät viimeiset vuodet

Soini kertoi huhtikuussa 2019 jättävänsä politiikan ulkoministerin pestinsä jälkeen. Soinin toistaiseksi viimeiset vuodet politiikassa olivat tapahtumarikkaat.

Timo Soini toimi ulkoministerinä Juha Sipilän johtamassa hallituksessa vuodet 2015–2019. Hallituskauden alussa hän oli perussuomalaisten puheenjohtaja.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa kesäkuussa 2017 puheenjohtajaksi äänestettiin Jussi Halla-Aho. Tulos jakoi puolueen kahtia. Parisenkymmentä perussuomalaisten kansanedustajaa, Soini mukaan lukien, lähtivät puolueesta. Myöhemmin perustettiin sininen tulevaisuus -niminen puolue. Sinisten eduskuntaryhmä jatkoi hallituksessa.

Soini oli johtamassa perussuomalaiset vuonna 2011 suureen vaalivoittoon, joka muistetaan Soinin sutkautuksesta ”tuli iso jytky”. Soini oli myös mukana perustamassa perussuomalaisia vuonna 1995.