Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raportti: Työvoimapalvelut tarvitsevat monipuolisia työkaluja

Tuoreen selvityksen mukaan työvoimapalveluiden kehittämiseen voi hakea mallia ainakin Saksasta, Ruotsista ja Norjasta.

VTM Ari-Matti Näätänen on selvittänyt työvoimapolitiikan keinoja Teollisuuden palkansaajat ry:n julkaisemassa raportissa Kuinka lisätä työllisyyttä aktiivisella työvoimapolitiikalla? Suosituksia Suomelle.

Raportissa annetaan yhdeksän suositusta työvoimapalveluiden parantamiseksi. Oleelliseksi raportissa koetaan, että eri toimien vaikutukset vaihtelevat erilaissa työttömien ryhmissä. Aktiivisen työvoimapolitiikan tulokset heikkenevät, jos työtön ohjataan hänen tai työmarkkinoiden kannalta sopimattomien palveluiden piiriin. Vaikutukset sen sijaan korostuvat, kun eri työttömien ryhmiin sovelletaan heihin parhaiten sopivia työvoimapolitiikan toimenpiteitä.

Nuorten työllisyyttä tuetaan raportin mukaan parhaiten palveluilla ja ohjauksella, kun ikääntyneiden työllistymiseen vaikuttavat parhaiten osaamisen tunnustaminen, sen päivittäminen ja työkyvyn ylläpito.

Raportissa esitetään nuorten työllistymiseen keskittyvää yksikköä saksalaisen esimerkin mukaan, ikääntyville taas esitetään Norjan mallin mukaista edunvalvonta- ja viestintäorganisaatiota.

Toimeentulotuen asiakkaiden kohdalla parhaisiin tuloksiin johtaa palveluiden yksilöllinen vaiheistaminen. Maahanmuuttajien työllistymistä edistettäisiin raportin mukaan yrityksille suunnatun palkkatuen, kielikoulutuksen sekä ammatillisen koulutuksen kautta. Maahanmuuttajien työllistymisen mallia voidaan raportin mukaan katsoa Ruotsista.

Toimet voivat myös heikentää työmarkkina-asemaa

Raportin mukaan työttömyys alenee nopeammin kriisin jälkeen, mikäli työttömien työkyky ja osaaminen säilyvät tai vahvistuvat kriisin aikana. Siten aktiivisen työvoimapolitiikan resurssien riittävyyden varmistaminen kriisitilanteessa on pitkänäköistä työllisyyspolitiikkaa.

Työvoimapolitiikkaa tulee kuitenkin arvioida kriittisesti vaikuttavuustutkimuksella ja työvoimapolitiikkaa on johdettava tiedolla, raportissa muistutetaan.

Myös kuntouttavan työtoiminnan vaikutus pitäisi saattaa kriittisen arvioinnin piiriin.

– Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että julkisilla työllistämistöillä ja niihin vertautuvilla toimenpiteillä voi olla jopa negatiivinen vaikutus työllisyyteen pitkällä aikavälillä useimmissa työttömien ryhmissä. Pitää esimerkiksi selvittää, ovatko kuntouttavaan työtoimintaan ohjatut olleet kyseessä olevan palvelun tarpeessa, ettei toimilla ole heikennetty osallistuneiden työmarkkina-asemaa, Näätänen kirjoittaa.