Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustavaikuttajat toivovat puheenjohtajavaalista uutta nostetta, mutta puolueen nousu vaatii muutakin – "Tämä ei ole nyt ollut kansalaisliike"

Kannatusalhossa rypevän keskustan riveissä toivotaan puheenjohtajavaalin piristävän puoluetta. Vaarana on myös jakolinjojen repeäminen Katri Kulmunin ja Annika Saarikon kannattajien välille.

Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki toteaa puheenjohtajavaalin olevan puolueelle ihan hyvä asia.

– Keskustaväki saa ratkaista tämän, ja kuten Annika Saarikko sanoi, toivottavasti sillä, kumpi valitaankaan, on vahvempi mandaatti aloittaa tai jatkaa työtään, Jäätteenmäki kuvailee.

Omaa suosikkiaan puheenjohtajaksi Jäätteenmäki ei aio nimetä.

– Entisen puheenjohtajan on parempi olla ottamatta kantaa. Molemmat ehdokkaat ovat hyviä ja keskustaväki ratkaisee. Siitä sitten voimallisemmin ja yhteistuumin eteenpäin.

Jäätteenmäki ei pelkää puolueeseen jäävän jakolinjoja, vaikka puheenjohtajavaali käytäisiin kahden ehdokkaan kesken.

– Keskustassa on käyty hyvin usein aika raikkaita puheenjohtajakisoja. En usko, että mennään sellaiseen tilanteeseen, että vaali jakaisi keskustan kokouksen jälkeen. Kisan aikana se jakaa, mutta sen jälkeen mennään yhdessä eteenpäin. Niin on aina ollut, ja niin tulee olemaan nytkin. Jotkut tietysti aina jurputtavat, mutta ne ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

Puolueen tilannetta Jäätteenmäki pitää vaikeana.

– Ilonkyyneleitä ei ole voinut vuodattaa, onhan tilanne keskustalle ahdas ja huolestuttava. Toivon puheenjohtajakisan tuovan puolueelle valoa, mutta ei se sitä yksin tuo.

Keskustan todelliseksi ongelmaksi Jäätteenmäki kokee puolueen piirien ja osastojen passivoitumisen.

– Tämä ei ole nyt ollut kansalaisliike, vaan puheenjohtaja ja palkalliset johtajat ovat toimineet ja suuret joukot ovat olleet aika hiljaa. Kansanliike tarvitsee paljon toimivia ihmisiä, että liike pysyy elävänä. Toiminnan halu on nyt puuttunut.

– Vaikka puheenjohtajalla on suuri merkitys innostuksen tuojana ja linjan vetäjänä, suunta ei muutu, jos muut pysyvät katsomossa. Tarvitaan uskoa omiin arvoihin ja työtä myös.

”Jätetään negakampanjointi väliin”

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula toteaa kilvoittelun olevan osa politiikkaa, ja sikäli puheenjohtajavaali kuuluu asiaan.

– Sillä on virkistäväkin vaikutus tilanteessa, jossa ollaan vähän heikolla hapella, Rehula kuvailee.

– Jos jotakin saa toivoa, niin toivottavasti kannatetaan omaa ehdokasta, mutta jätetään negakampanjointi väliin. Kisattaisiin niillä vahvuuksilla ja edellytyksillä, joita ehdolla olevilla on, keitä siellä sitten ehdolla onkaan.

Varapuheenjohtajan roolissa Rehula ei halua ottaa kantaa henkilökysymyksiin.

– Ymmärrän, että tukilistoja kerätään ja kannatusta pitää olla, mutta minulla ei ole eikä tule olemaan julkista suosikkia.

Kahdeksan vuotta puolueen varapuheenjohtajana toiminut Rehula ei vahvista, onko hän hakemassa jatkokautta.

– Tulee päivä, jolloin kerron ratkaisuni, mutta se päivä ei ole tänään.

”Show on minun osaltani ohi”

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja Seppo Kääriäinen olettaa puheenjohtajavaaliin tulevan vielä uusia osallistujia.

– Siltä vaikuttaa, että joku julkisuudessa olleista ehdokkaista lähtee mukaan, Kääriäinen toteaa.

Omaa suosikkiaan puheenjohtajaksi Kääriäinen ei halua lähteä nimeämään.

– Show on minun osaltani ohi. Olen vain tarkkailija ja vanha ukko Kirman kylältä, ja se rooli riittää minulle.

”Vaali on hyvää sparrausta”

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan vaikutusvaltaisen piirijärjestön puheenjohtaja Jussi Ylitalo ilmoittautuu Annika Saarikon kannattajaksi.

– Olen vuosien varrella oppinut tuntemaan Annikan, ja hänessä yhdistyy monta asiaa, joita hyvällä johtajalla on hyvä olla. Asiantuntevuus, innostavuus, selkeä asioiden paketointi ja ulostuonti, mutta ennen kaikkea inhimillinen ote arjen asioihin, Ylitalo luettelee.

Puheenjohtajavaalia Ylitalo pitää puolueelle positiivisena asiana.

– Kisa tuo kehitystarpeita paremmin esille ja aiheuttaa keskustelua sekä puolueessa että sen ulkopuolella. Saadaan uusia näkökulmia. Vaali on hyvää sparrausta kaikille kisaan osallistuville henkilöille.