Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan liitto ennakoi veronpalautusten yhteyteen alennusmyyntejä – 900 miljoonan euron palautukset maksetaan tiistaina

Kaupan liiton johtava verotuksen asiantuntija arvioi, että veronpalautuspäivänä on luvassa alennusmyyntikampanjoita.

Tiistaina on luvassa veronpalautuksia noin 1,9 miljoonalle suomalaiselle. Palautusten yhteenlaskettu määrä on noin 900 miljoonaa euroa.

Kaupan liiton johtava verotuksen asiantuntija Toni Jääskeläinen pitää palautusten aikaista maksamista hyvänä kauppojen kannalta. Hän arvioi, että luvassa on alennusmyyntikampanjoita. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, jotka ovat kaupan alan ja sen toimintaa tukevien toimialojen yrityksiä.

– Korona on rokottanut osaa erikoiskaupasta ja erityisesti optikoita ja vaatekauppaa. Tunnelmat ovat odottavat, kun ei tiedetä tuleeko (koronasta) toinen aalto, Jääskeläinen sanoo.

Elokuun palautusten summa kasvanut

Veronpalautuksia maksetaan jos verotus on päättynyt asiakkaalta kesäkuussa. Muiden asiakkaiden palautukset maksetaan myöhemmin syksyn aikana.

Elokuun palautusten summa on kasvanut viime vuodesta, jolloin henkilöasiakkaiden veronpalautuksia maksettiin samaan aikaan yhteensä noin 800 miljoonaa euroa. Palautusta sai tuolloin noin 1,7 miljoonaa asiakasta.

Veronpalautuksen maksupäivä riippuu siitä, milloin oma verotus päättyy. Veronpalautuspäivä on verotuksen päättymistä seuraavan toisen kuukauden alussa.

Verohallinnolta puuttuu yhä tuhansien asiakkaiden tilinumeroita, jotka tarvittaisiin veronpalautusten maksamista varten. Tilinumeroa ei voi ilmoittaa puhelimitse turvallisuussyistä.

– Kaikkia asiakkaat eivät huomaa tai halua ilmoittaa tilinumeroita. Jos he ovat ulkomailla tai mökillä, niin he eivät välttämättä pääsekään sitä Omaverossa ilmoittamaan, sanoo verohallinnon ylitarkastaja Tarja Tapio.

Palautuksia käytetään tarvittaessa verovelkoihin

Hän muistuttaa, että veronpalautuksen saa myöhemminkin. Ensin palautus lähtee Osuuspankkiin maksuosoituksena. Sieltä se palautuu lunastamattomana verohallinnolle.

Asiakkailla on vuoden 2025 loppuun saakka aikaa ilmoittaa tilinumeronsa. Palautuksia käytetään myös tarvittaessa mahdollisiin verovelkoihin.

– Viiden vuoden kuluttua veronpalautus katsotaan vanhentuneeksi ja se tuloutetaan valtiolle, Tapio kertoo.

Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan, joten palautukset maksetaan osalla asiakkaista vasta myöhemmin syksyllä. Veronpalautuksia maksetaan seuraavan kerran syyskuussa, jolloin 700 000 asiakasta saa verotustaan koskevan päätöksen. Lisäksi tuhannet toukokuussa muutoksia veroilmoitukseen tehneet asiakkaat saavat veronpalautuksen vasta loka-, marras-, tai joulukuussa.

– Asiakkaiden ei tarvitse hermostua tai olla erikseen yhteydessä verohallintoon. Aivan varmasti kaikki tulevat saamaan verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä, Tapio sanoo.

Jos asiakkaalla on verotuksen päättymispäivänä maksamatonta veroa, veronpalautusta käytetään tämän erääntyneen veron maksamiseen. Veronpalauksen käytöstä ilmoitetaan Omaverossa sekä seuraavan kuun alussa lähetettävässä yhteenvetokirjeessä.

Ensi viikolla on myös jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä noin 330 000 asiakkaalla, jotka joutuvat maksamaan jäännösveroa ja joiden verotus on päättynyt kesäkuussa.

Verohallinnon mukaan suurimmalla osalla henkilöasiakkaista, joilla on mätkyjä maksettavanaan, on ensimmäisen erän eräpäivä jo 3. elokuuta. Tällöin noin 330 000 asiakasta maksaa jäännösveroa yhteensä noin 105 miljoonaa euroa.