Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leffa-arvio Antebellum: Yhden koukun varassa

Antebellum (USA 2020). ★★ Ohjaus: Gerard Bush & Christopher Renz. Pääosissa: Janelle Monáe, Jena Malone. K-16, kesto: 106 min. Bio-Kaari

Amerikan sisällisodan aikaan nuoren orjan Edenin ja nykyhetkessä mustien naisten oikeuksien puolesta taistelevan Veronican tiet risteävät.

Gerard Bushin ja Christopher Renzin käsikirjoittamaa ja ohjaamaa elokuvaa Antebellum markkinoidaan kauhuelokuvana, mutta siihen kategoriaan se ei täysin sovi.

Enemmänkin kyseessä on trilleri, joka kaivaa horrorelementtinsä enemmänkin todellisuudesta kuin fantasiasta.

Nimensä Antebellum on ottanut latinankielisestä fraasista ’Status quo ante bellum’ , joka tarkoittaa ’kuten asiat olivat ennen sotaa’, jolla hiukan keinotekoisesti yhdistetään menneisyys, nykyhetki ja osittain myös tulevaisuus, varsinkin Amerikan Yhdysvalloissa, jossa rasismi ja rodullinen eriarvoisuus tuntuu olemaan kasvamaan päin joka ikinen päivä.

Se, mikä tarinaa ja sen kahta aikajanaa yhdistää, on M. Night Shyamalanin elokuvista tuttu ylläri, koukku, jonka herättämää tunnetta katsomossa kuvaa parhaiten meemi MEH.

Käänne on yhtä aikaa äärimmäisen helppo ja samalla myös täysin epäuskottava, gimmikki, joka lienee keksitty ennen kuin juttuun on ollut edes pohjapiirustusta valmiina.

Laulajana vakuuttavaa uraa tehnyt Janelle Monáe tekee hyvää työtä elokuvan pääroolissa, eikä näyttelijälistatsa muutenkaan löydy heikkoa lenkkiä.

Yhden koukun varassa roikkuva Antebellum olisi voinut toimiakin, jos se olisi lajinsa ensimmäinen, mutta näitä temppuja on tehty jo niin monta kertaa, ja useasti myös paremmin.