Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on koronaepidemian kiihtymisvaiheen rajalla, sairaanhoitopiirejä ehkä jo sen yli – "Nyt on toiminnan hetki"

Maan eri alueiden on toimitettava perjantaiksi ministeriöön tilannekuva ja alustavat suunnitelmat kiihtymisvaiheen estämiseksi. Uuden suosituksen mukaan maskisuositus laajenisi kiihtymisvaiheessa käytännössä lähes kaikkiin julkisiin tiloihin.

Suunta on huolestuttava.

Tämä lause toistui moneen kertaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) torstaiaamun tiedotustilaisuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan monet tunnusluvut kertovat, että covid-19 -epidemia etenee taas vauhdilla.

– Ilmaantuvuuden perusteella Suomi on edennyt kiihtymisvaiheeseen, Mutta muitakin indikaattoreita on tulkittava, ja niiden perusteella koko maan tasolla olemme edelleen perustasolla, summasi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Käytännössä esimerkiksi yksittäiset sairaanhoitopiirit ovat todennäköisesti jo ylittäneet rajan.

–Nollakerho pienenee koko ajan. Koko maassa on käytännössä tartuntoja ja tartuntaryppäitä, huomautti STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Lue myös: Kanta-Hämeessä koronatartuntojen kasvu kiihtyy, epäselvät tartuntaketjut huolestuttavat

Lisätietoa perjantaina

Alueellisesta tilanteesta on odotettavissa koottua tietoa perjantaina.

Ministeriö lähetti keskiviikkona koronapandemian alueellisille yhteistyöryhmille kirjeen, jolla oli kaksi tarkoitusta.

– Hauamme tuoda selkeän sanoman, että nyt on viimeinen hetki lähteä toimimaan, ellei niin ole vielä tehty, sanoi johtaja Jaska Siikavirta STM:stä.

Kirjeen konkreettisempi sisältö oli se, että alueilta pyydetään perjantaihin mennessä alustava näkemys epidemian etenemistilanteesta sekä suunnitelmista, joilla kiihtymisvaihe estetään.

– Alueet varautuvat kiristämään toimenpiteitä nopeasti, mikäli kiihtymisvaiheen lähestyminen sitä edellyttää.

Lue myös: Kanta-Hämeen koronatilanne kovenee taas – Lue johtajaylilääkäri Sally Järvelän 10 ohjetta maakunnan asukkaille

Uudet suositukset laajoja

THL julkaisi torstaina myös uudet, epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheita koskevat maskisuosituksensa. Ne eivät kuitenkaan sellaisenaan tule automaattisesti käyttöön, vaan linjaukset tehdään eri alueilla erikseen.

Kiihtymisvaiheen suosituksessa maskit tulisivat toiseen asteen oppilaitoksiin, kauppoihin, kirjastoihin, elokuvateattereihin ja niin edelleen eli käytännössä suurimpaan osaan julkisista tiloista. Alakouluja suositus ei koske.

Mahdollisesti jo lähipäivinä on odotettavissa eri alueiden linjauksia siitä, tulkitsevatko ne olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa tai niin lähellä sitä, että uusia suosituksia tai rajoitustoimia otetaan käyttöön.

– Emme voi varmuudella sanoa, että mikään alue olisi pysyvästi siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Mutta ihan rajoilla ollaan, ja monet mittarit ovat sillä puolella,Voipio-Pulkki huomautti.

– Nyt on toiminnan hetki.

Talous ja sosiaaliset vaikutukset huomioitava myös alueellisesti

Voipio-Pulkki korosti, että sen enempää epidemiavaiheen määrittely kuin niihin rajatut valtakunnalliset suosituksetkaan eivät ole ratkaiseva tekijä alueiden omille toimille.

– Mikään yksittäinen luku ei määritä epidemiavaihetta. Eri suosituksia tulee harkita tilannekohtaisesti jo silloin, kun näemme merkkejä siitä, että tilanne on huononemassa.

Alueelliset toimet ulottuvat suosituksista esimerkiksi yleisötilaisuuksien rajoittamiseen tai etäkouluun.

Suomen hybridistrategian mukaan epidemiaa pyritään rajoittamaan mahdollisimman vähillä haitoilla esimerkiksi perusoikeuksille ja taloudelle. Sama tasapainoilu koskee alueellista päätöksentekoa.

– Alueellisilla viranomaisilla on velvollisuus ottaa huomioon toimenpiteiden sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia. Esimerkiksi kunnilla on tähän mitä parhaimmat mahdollisuudet, Siikavirta sanoi.

Kainuu ja Mikkeli hyvinä esimerkkeinä

Strategiajohtaja huomauttaa, että Suomessa on tuoreita esimerkkejä siitä, miten oikea-aikaiset ja riittävät toimet ovat sammuttaneet pahalta näyttävän palon. Hyviä esimerkkejä ovat Kainuun ja Mikkelin viimeaikaiset tartuntaryppäät.

Oleellista on Voipio-Pulkin mukaan puuttuminen joukkoaltistumisten juurisyihin.

– Tämä ei ole summamutikkatoimintaa.

Tällä hetkellä korostuvat esimerkiksi nuorten aikuisten saamat tartunnat, jotka ovat levinneet baareissa ja opiskelijajuhlissa.

– Tästä pitäisi tehdä johtopäätöksiä omassa elämässä ja tapahtumien järjestämisessä, jotta emme joutuisi voimakkaampiin rajoituksiin.

Peruskouluissa maskit kuntien vastuulla

Mikäli jokin alue päätyy antaman suosituksen maskien käytöstä kouluissa ja oppilaitoksissa, herää kysymys maskien maksajasta.

Perusopetus on Suomessa maksutonta, ja tämä näkyy myös tässä tapauksessa.

– Perusopetuksessa kunta on se taho, jonka pitää tukea (suositusta) omalla maskihankinnallaan, Puumalainen muotoili.

Käytännössä siis kunnan tulisi tarjota maskit kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisessa tilanteessa yläkoululaisille ja leviämisvaiheessa myös alakoululaisille. Lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia velvoite ei maksuttomuuden näkökulmasta koskisi.

Päivitetty klo 13.15: Lisätty tieto perusopetuksen maskien maksajasta ja lisätty asiantuntijoiden kommentteja.