Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurofighter sai tärkeän 38 hävittäjän kaupan Saksasta – Kehitystyö jatkuu tutkan uusimisella 2020-luvulla

Eurofighter on läntisen Euroopan runsaslukuisin nykyaikainen hävittäjä. Kilpailu Lockheed Martinin F-35:n suosiota vastaan jatkuu tiukkana, sillä Saksa tilaa 38 modernisoitua Eurofighteria.

Eurofighter sai tärkeän erävoiton Saksassa, joka tilaa 38 uudistettua hävittäjää.

Myös amerikkalainen F-35 oli varhaisessa vaiheessa ehdolla Saksan uudeksi hävittäjäksi, mutta se putosi listalta saksalaisten suosittua amerikkalaista Super Hornetia ja jaettua kauppaa.

Saksa tilaa Eurofighterin lisäksi 30 Super Hornetia ja 15 elektronisen sodankäynnin Growleria.

Saksa on yksi Eurofighterin kehittäjämaista yhdessä Britannian, Italian ja Espanjan kanssa, joten kauppaa ei voi pitää yllätyksenä.

Super Hornetit Nato-maa Saksa tarvitsee ydinasepelotettaan varten korvaamaan ilmavoimien vanhentuvan Tornado-konetyypin.

Sama malli tarjolla Suomelle

Uudet Eurofighterit toimitetaan vuoteen 2025 mennessä, ja tuotanto alkaa välittömästi. Saksassa Airbus kokoaa hävittäjät.

Hankittavat koneet ovat Eurofighterin uusinta neljättä tuotantoerää, ja ne korvaavat Saksan ilmavoimien vanhimmat ensimmäisen tuotantoerän Eurofighter-hävittäjät.

Sama Saksaan myytävä malli olisi tarjolla Suomellekin, mikäli Puolustusvoimat valitsee Eurofighterin.

Tuoreen hankinnan hyväksyi torstaina Saksan parlamentti vähintään 5,4 miljardin euron hintaan, kertoo Deutsche Welle. Hinnat eivät ole suoraan vertailukelpoisia Suomen tarjoukseen, vaikka tämän tiedon perusteella 64 hävittäjää voisi mahtua Suomen 10 miljardin euron budjettiin.

Uusi tutka parantaa operatiivisia kykyjä

Uusiin Eurofightereihin tulee aiempaa kehittyneempi tutka, joka antaa myös Eurofighterille elektronisen hyökkäyksen kyvyn.

350 miljoonan euron kehityshanke on tarkoitus toteuttaa niin, että Suomen tarjoukseen saadaan sama tutka. Hävittäjien toimitukset Suomeen alkaisivat 2025.

Tutka antaa Eurofighterille mahdollisuuden seurata useampia kohteita kerralla aiempaa kauempaa ja häiritä elektronisesti hävittäjää uhkaavia kohteita.

Eurofighterin kehittäjät Bae Systems ja Leonardo pitävät uutta tutkaa markkinoiden parhaana. Hävittäjän suuri runko mahdollistaa tehokkaan tutkan saamisen koneen sisään, jolloin nopeudesta tai muusta suorituskyvystä ei tarvitse tinkiä.

Saksa saa elektronisen sodankäynnin kyvyn myös Growlerin kautta. Growlerin elektronisen hyökkäyksen laitteet ovat Eurofighteria kookkaammat ja tehokkaammat.

F-35 haastaa Eurofighteria

Eurofightereita on käytössä yli 500 ja uusia kauppoja on solmittu viime vuosina.

Toistaiseksi Eurofightereita on Euroopassa enemmän kuin amerikkalaista F-35-hävittäjää, mutta F-35:n määrä nousee koko ajan.

Suomen noin 64 hävittäjän kauppa on Euroopan suurimpia lähivuosina.

Eurofighterin, F-35:n ja Super Hornetin lisäksi Suomeen ehdolla ovat ruotsalainen Gripen ja ranskalainen Rafale.