Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapandemia on lisännyt lapsityövoiman määrää Keski-Afrikan tasavallan timanttikaivoksilla – ”Timantit voivat tuoda rikkautta, mutta enimmäkseen ne aiheuttavat köyhyyttä”

Koulut suljettiin Keski-Afrikan tasavallassa maaliskuussa koronaviruksen vuoksi. Maassa on maailman korkeimmat lapsityövoimaluvut kieltävästä laista huolimatta.

Koulut suljettiin Keski-Afrikan tasavallassa maaliskuussa koronaviruksen vuoksi. Maassa yli sataa timanttikaivosta monitoroiva kansainvälisen rauhan tiedotuspalvelu IPIS kertoo, että maan timanttikaivosten lapsityövoiman määrä on lisääntynyt jopa puolella verraten aikaan ennen koronaa.

Koulujen sulkemisesta lähtien Papin on työskennellyt kuusi päivää viikosta timanttikaivoksella hilaten muta- ja kivimurskalasteja kuumassa auringossa. Hän on yksi kahdestatoista lapsesta, jotka työskentelevät avolouhoskaivoksella lähellä Ngoton kaupunkia.

Noin sata työntekijää työskentelee kaivoksella lapioiden ja seulojen avulla kaivaakseen timantteja punaisesta maaperästä. Työ on hyvin rasittavaa ja Papin tahtoisi jo palata kouluun.

– Tulin tänne auttamaan isoveljeäni, Papin, joka ei esiinny oikealla nimellään, kertoo Reutersille.

Hän sanoo olevansa 16-vuotias, mutta vaikuttaa toimittajan mukaan nuoremmalta.

– Pidän enemmän koulusta ja ajattelusta. Työ täällä on liian rankkaa, Papin toteaa.

Laki ei estä lapsityövoimaa

Alueella toimivien työn ja oikeuksien puolustajien mukaan Keski-Afrikan tasavallassa on ennestäänkin jo maailman korkeimmat lapsityövoimalukemat siitä huolimatta, että kaivoslait kieltävät sen. Lain rikkomisesta voi koitua sakkoja tai jopa kolme vuotta vankeutta.

Valvonta on puutteellista ja viranomaiset kertovat, että heillä on hyvin vähän valtaa kaivosten toimintaan. Maan kaivoksilla työskentelevien lasten määrästä ei ole luotettavaa tilastotietoa.

– Tiedämme, ettei ole mitään keinoa hävittää lapsityöilmiötä kokonaan, kertoo Keski-Afrikan tasavallan kaivosministeri Leopold Mboli-Fatran Reutersille.

– Olemme aloittaneet koulujen rakentamisohjelman Yhdysvaltojen kehitystyöviraston kanssa kannustaaksemme vanhempia kouluttamaan lapsiaan ja antaaksemme heille avun siihen.

Veritimanttikielto päättyi

Timanttirikas valtio on kärsinyt väkivallasta erilaisten aseellisten ryhmittymien toimesta vuodesta 2013 lähtien, jolloin suurimpana ryhmänä muslimien Seleka-kapinalliset karkottivat silloisen presidentin Francois Bozizen.

Suuri osa maan vallasta on hallituksen hallinnan ulkopuolella. Ryhmät hallitsevat yhä yli 60 prosenttia maasta, ja useat kaivokset ovat niiden hallussa. Tuhannet ihmiset ovat kuolleet levottomuuksissa, ja joka viides maan 4,5 miljoonasta asukkaasta on paennut kodistaan.

Lobayen alueen, jolla myös Ngoton kaivos sijaitsee, tärkeimpiä tulonlähteitä ovat timantit. Suureen osaan maan timanttituotannosta sovelletaan kansainvälistä Kimberley-prosessia, jolla estetään kauppakielloin niin kutsuttujen veritimanttien, eli konfliktialueilta vietävien timanttien leviämistä. Lobayen kauppakielto kuitenkin päättyi tänä vuonna.

Alueen kaivostyöläiset tienaavat noin 12 dollaria viikossa ja värväävät usein lisätulojen tarpeessa sukulaislapsia auttamaan.

Koulutus ase lapsityövoiman torjumiseksi

Alueellisen kaivosjohtajan Olga Grougben mukaan koulutus ja tietouden levittäminen ovat välttämättömiä aseita lapsityövoiman torjumiseksi maan kaivoksissa.

Timanttikaivoksilla itsekin työskennellyt paikallinen opettaja Jean-Bruno Dianekokoyen kertoo, että matalasta palkasta huolimatta moni lapsi lopettaa koulunkäynnin työskennelläkseen kaivoksilla.

– Timanttien kaivaminen on eräänlaista arpapeliä, joka tekee heidät hulluiksi. Lapset löytävät pieniä timantteja, mutta toivovat jonain päivänä kaivavansa esiin suuren, vähintään viiden karaatin timantin, Dianekokoyen toteaa.

– Vaikka he löytäisivät arvokkaan timantin, he käyttävät kaiken ansaitsemansa rahan hyödyttömiin asioihin ja ovat köyhiä jälleen.

Dianekokoyen mukaan timantit voivat tuoda rikkautta, mutta enimmäkseen ne aiheuttavat vain köyhyyttä.