Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kykeneekö Istanbul varautumaan tuhoisaan maanjäristykseen?

Turkin suurinta kaupunkia saattaa ravistella tuhoisa maanjäristys, ja tutkijoiden mukaan kaupunki ei ole varautunut tarpeeksi.

Maanjäristystutkijat ennustavat 95 prosentin mahdollisuuden sille, että kaupunkia ravistelee vähintään 7,0 magnitudin järistys seuraavan 70 vuoden sisällä. Maanjäristys olisi maan suurimmalle kaupungille kohtalokas, eikä tarvittavia valmiustoimia ole vielä tehty.

Aylin Yilmaz asuu Istanbulissa Bagcilarin kaupunginosassa. Hän tietää, että talo, jossa hän on asunut 20 vuotta lastensa ja aviomiehensä kanssa voisi helposti tuhoutua seuraavassa maanjäristyksessä.

Tutkijat ovat jo kauan ennustaneet, että Bagcilarin kaupunginosa kärsisi pahoja vaurioita ja rakennustuhoja, jos massiivinen maanjäristys iskisi Istanbuliin. Kaupungissa asuu noin 15,5 miljoonaa ihmistä.

Yilmazin perheellä ei ole varaa tehdä rakenteellisia muutoksia, jotka voisivat pelastaa rakennuksen tuhoilta. Yilmazin mukaan hallitus ei tarjoa minkäänlaista apua tilanteessa.

Izmiriin iski iso maanjäristys lokakuussa

Lokakuun lopulla Izmirin miljoonakaupunkia koetteli 6,9 magnitudin maanjäristys, joka vaurioitti pahasti yli 340:tä rakennusta ja tappoi 115 ihmistä. Suuren, Anatolian alueelta saapuvan muuttovirran aiheuttama sääntelemätön rakentaminen ja vanhat maanjäristystä kestämättömät rakennukset ovat Istanbulille vakava riski maanjäristyksen sattuessa. Tutkijoiden mukaan hallituksen on kiireellisesti ryhdyttävä toimiin ihmisten mahdollisen joukkotuhon välttämiseksi.

– Meidän täytyy aloittaa heti paikalla katastrofin kestävän yhteiskunnan ja järjestelmän kehittäminen, kertoo seismologisen suunnittelun asiantuntija Haluk Eyidogan Reutersille.

Istanbul kärsi vakavista tuhoista viimeksi vuoden 1999 massiivisessa 7,4 magnitudin järistyksessä. Järistyskeskus oli sadan kilometrin päässä Izmitissä. Tuolloin parinsadantuhannen asukkaan Izmitissä kuoli yli 17 000 ihmistä. Viimeisimmän vuonna 2018 julkaistun maanjäristyssuunnitelman mukaan yli 7,0 magnitudin maanjäristys tuhoaisi, tai vähintäänkin vahingoittaisi vakavasti, arviolta noin 194 000:ta rakennusta.

– Se tarkoittaa, että yli kymmenen prosenttia Istanbulin 15 miljoonasta asukkaasta jäisi kodittomaksi.

Kunnallisen maanjäristysriskien hallinnan osaston johtaja Tayfun Kahraman kertoo sähköpostilla Reutersille, että kaupunki koettaa tällä hetkellä pysäyttää säätelemättömän rakentamisen.

Kaupungin kasvavan väestön sijoittaminen asumuksiin tapahtuu kiireessä monesti siten, että jo olemassa oleviin taloihin rakennetaan lisää kerroksia.

– Tällaiset rakennustoimet eivät noudata rakennusstandardeja, mainitsee Dogan Kalafat maanjäristystutkimus- ja havainnointi-instituutista, KOERI:sta.

Kaikkia Istanbulin rakennuksia ei ehditä tutkia

Istanbulilla on vuodesta 2003 ollut virallinen maanjäristyssuunnitelma, joka määrittelee hätätilanteen toimintatapoja, varautumista ja suurkaupungin toipumisen prosesseja.

Kysyttäessä toimista vuoden 2018 raportin jälkeen Kahraman toimitti Reutersille 14-kohtaisen yhteenvedon.

Kahramanin mukaan vielä yhtään rakennusta ei ole vahvistettu varautumissuunnitelman mukaisesti. Hän kertoo, että kunnallishallinto jatkaa yhä arviointeja lopullisena tavoitteenaan tehdä riskikartoitus noin 790 000 rakennuksesta.

Asiantuntija Kalafat varoittaa, ettei aikaa ole tarpeeksi jokaisen rakennuksen tutkimiseksi erikseen.

– Nopein ja realistisin tapa korvata maanjäristysalttiit rakenteet on käyttää olemassa olevia rakennustietoja, Kalafat sanoo.

Varautumissuunnitelma jätettiin hyllylle

Zeytinburnun piirikunta valittiin Istanbulin ensimmäisessä varautumissuunnitelmassa kaupungin pilottialueeksi. Alue on yksi kaupungin haavoittuvaisimmista, koska se reunustaa Marmaranmerta. Meri sijaitsee Pohjois-Anatolian siirrosvyöhykkeellä, joka on yksi maailman aktiivisimmista järistysalueista. Mannerlaattojen risteyskohdat ovat maanjäristyksille erityisen alttiita.

Suunnitelmassa todetaan, että Zeytinburnun rakennuskantaa tulisi vahvistaa. Hallituksen pitäisi myös lisätä hätäsuojien määrää sekä valmiutta elintärkeiden infrastruktuurien tuhoutumisen varalle.

– Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut. Varautumissuunnitelma vain jätettiin hyllylle, siihen ei ole koskettu, Eyidogan toteaa.

Reuters ei tavoittanut ketään kommentoimaan asiaa ympäristö- ja kaupungistumisministeriöstä Ankarasta tai hätätilanteista ja katastrofeista vastaavista virastoista.