Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kooste yön tapahtumista: Neljä ihmistä on kuollut kongressitalon tapahtumien yhteydessä – Trumpin kannattajat suistivat istunnon aiemmin kaaokseen tunkeuduttuaan rakennukseen

Yhdysvaltain kongressin istunto ajautui täydelliseen kaaokseen keskiviikkona. Istunnossa oli määrä vahvistaa Joe Bidenin valinta presidentiksi. Donald Trumpin kannattajien onnistui kuitenkin tunkeutua kongressin alueelle, jossa syntyi yhteenottoja viranomaisten kanssa. Syntyneessä sekasorrossa kuoli neljä ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Poliisi käytti muun muassa kyynelkaasua mellakan taltuttamiseen.

Yhdysvaltojen keskeytynyt kongressin istunto on jatkunut torstain vastaisena yönä Suomen aikaa keskiviikon dramaattisten tapahtumien jälkeen. Istuntoa oli mahdollista jatkaa, kun edustajainhuoneen ja senaatin tilat oli siivottu ja varmistettu sen jälkeen, kun mellakoitsijat tunkeutuivat kongressirakennukseen aiemmin.

Istunnossa on tarkoitus laskea presidentinvaalien valitsijaäänet ja vahvistaa Joe Bidenin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Jo etukäteen oli tiedossa, että istunnosta tulee pitkä, sillä osa republikaaneista aikoi vastustaa Bidenin valintaa ja pitkittää tilaisuutta. Ääntenlaskenta on tarkoitus suorittaa loppuun torstain aikana.

Kongressin rutiininomaiseksi tarkoitettu istunto sai keskiviikkoiltana Suomen aikaa väkivaltaisia käänteitä, kun Capitolin ulkopuolelle kokoontuneet presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat rakennukseen sisälle.

Tunkeutumisen jälkeen kongressiedustajat ja senaattorit evakuoitiin, ja heitä kehotettiin käyttämään kaasunaamareita, sillä rakennuksessa oli kyynelkaasua.

Tunkeutumisen seurauksena on kuollut neljä ihmistä, kertoo muun muassa CNN. Yksi heistä oli nainen, jota ammuttiin rintaan kongressitaloon tunkeutumisen yhteydessä. Kolme muuta kuolonuhria kuolivat muista syistä, joita poliisi ei ole eritellyt tarkemmin.

Aiemmin kerrottiin, että 24-vuotias mies on kriittisessä tilassa sairaalassa. Mies oli pudonnut lähes kymmenen metrin korkeudelta kiipeiltyään kongressirakennuksen seinillä.

Poliisi kertoi Hill-lehden pidättäneensä Washingtonin tapahtumiin liittyen yhteensä 52 ihmistä.

Tunkeutuminen kongressitaloon tuomittu laajalti

Useat poliitikot ovat kommentoineet Capitol-kukkulan tapahtumia. Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush on julkaisi lausunnon, jossa hän tuomitsee mielenosoittajien tunkeutumisen kongressirakennukseen.

Bush kuvailee näkyä kuvottavaksi ja sydäntä särkeväksi. Harvoin päivänpolitiikkaa kommentoivan Bushin mukaan vaalitulos voidaan kyseenalaistaa tähän tapaan banaanivaltiossa, ei demokraattisessa tasavallassa.

Bush ei mainitse väistyvää presidentti Trumpia nimeltä lausunnossaan, mutta sanoo olevansa tyrmistynyt ”joidenkin poliittisten johtajien” vastuuttomasta käytöksestä.

Myös kaksi muuta entistä presidenttiä, Barack Obama ja Bill Clinton, kommentoivat tapahtumia Twitterissä. Clintonin mielestä hyökkäystä kongressiin vauhditti neljä vuotta jatkunut myrkyllinen politiikka ja sinä aikana kylvetty väärä tieto, epäluottamus ja yhdysvaltalaisten kääntäminen toisiaan vastaan.

Presidentti Obaman mielestä väkivalta oli istuvan presidentin yllyttämää. Obama kirjoitti Twitterissä, että puoluerajat ylittävälle politiikalle on tulevina päivinä ja kuukausina suuri tarve.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tuomitsi kongressitaloon tunkeutuneiden mielenosoittajien toiminnan. Pompeo kutsui heitä rikollisiksi ja toivoo heille oikeudellisia seuraamuksia.

Mellakointiin ovat ottaneet Twitterissä kantaa myös presidentti Sauli Niinistö, joka kutsui tapahtumia uskomattomaksi demokratian painajaiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi niin ikään Twitterissä huolestuneisuutensa. Kantansa ovat ilmaisseet myös monet muut Euroopan johtajat.

Kuvia, joita ei uskottu nähtävän

Maailmalle levisi runsaasti kuvia tilanteesta, jota eri medioissa luonnehdittiin uskomattomaksi, järkyttäväksi, turvallisuusjärjestelmän täydelliseksi pettämiseksi, vaaralliseksi ja kaoottiseksi.

Aluksi mielenosoittajat olivat Trump-kyltteineen ja lippuineen rakennuksen edustalla ja portailla, mutta syystä tai toisesta he onnistuivat pääsemään rakennukseen sisälle. Osa rikkoi tunkeutuessaan ikkunoita.

Yksi mielenosoittaja pääsi kongressirakennuksen istuntosalin puhemiehen paikalle saakka kertomaan viestiään. Paikalla oli vielä hetkeä aikaisemmin ollut väistyvä varapresidentti Mike Pence johtamassa puhetta.

Kongressin johtoa evakuoitiin Fort McNairin sotilastukikohtaan, josta he pääsivät palaamaan kongressitalolle, kun rakennus oli jälleen tyhjennetty ja varmistettu turvalliseksi.

Washingtonista löytyi keskiviikkona ainakin kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä. Liittovaltion poliisin edustajan mukaan kyse oli oikeista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Vastalauseet kaatuivat odotetusti kongressissa

Kongressin päästyä jatkamaan istuntoaan aamuyöllä Suomen aikaa senaatissa ja edustajainhuoneessa äänestettiin ensimmäisestä vastalauseesta, joka koski Arizonan osavaltion valitsijaääniä. Vastalause oli ehditty esittää jo iltapäivällä ennen kuin tilanne kongressitalolla kärjistyi ja istunto keskeytyi.

Senaatti ja edustajainhuone äänestivät vastalauseen odotetusti kumoon. Senaatissa vastalause kaatui äänin 93–6 ja edustajainhuoneessa äänin 303–121. Vastalauseen hyväksymiseksi molempien kamarien olisi äänestettävä sen puolesta.

Muutamat republikaanit muuttivat mieltään valitsijaäänten vastustamisesta kongressitalon väkivaltaisten tapahtumien jälkeen. Alun perin toistakymmentä republikaanisenaattoria oli ilmoittanut aikovansa vastustaa valitsijaääniä, mutta Arizonan äänestyksessä vain kuusi senaattoria äänesti vastalauseen puolesta.

Esimerkiksi pian paikkansa menettävä Georgian senaattori Kelly Loeffler sanoi, ettei voi päivän tapahtumien jälkeen enää hyvällä omallatunnolla vastustaa valitsijaäänten hyväksymistä.

Republikaanit esittivät vastalauseen myös Pennsylvanian valitsijaäänistä. Se kaatui senaatissa äänin 92–7. Edustajainhuoneessa keskustelu Pennsylvaniasta on yhä kesken.

Kongressiedustajien vastalauseet Georgian, Michiganin ja Nevadan valitsijaäänistä eivät puolestaan edenneet äänestyksiin, koska niiden tueksi ei löytynyt yhtään senaattoria.

Trumpille Twitter-panna

Twitter kertoi aamuyöllä Suomen aikaa sulkevansa 12 tunniksi Trumpin Twitter-tilin ja uhkasi sulkea sen pysyvästi. Syynä olivat Trumpin eilen Suomen aikaa lähettämät tviitit, jotka ovat rikkoneet Twitterin sääntöjä.

Twitter on vaatinut Trumpia poistamaan tviittinsä. Jos Trump ei poista niitä, tili pysyy suljettuna.

Myös Facebook ilmoitti jäädyttävänsä Trumpin käyttäjätilin – tosin vuorokauden ajaksi. Trump oli jakanut tilillään muun muassa saman videon, jonka vuoksi Twitter sulki hänen tilinsä.

–  Teimme tämän päätöksen, koska nämä päivitykset ennemmin lietsovat kuin vähentävät väkivallan uhkaa, Facebook perusteli.

Twitterissä keskiviikkona julkaistussa videossa Trump kehotti kongressirakennukseen rynnänneitä kannattajiaan palaamaan kotiin, mutta ei tuominnut heidän toimiaan. Samalla hän toisti jälleen perättömiä väitteitään vaalivilpistä.