Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman johtajat epäuskoisina ja tuomitsevina Yhdysvaltojen mellakoista

Muun muassa Britannian, EU:n ja Iranin johtajat ovat tuominneet Yhdysvaltojen viimeöiset mellakat.

Maailman johtajat ovat tuominneet laajalla rintamalla Yhdysvaltojen viimeöiset mellakat.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi olevansa ”raivoissaan ja surullinen” Yhdysvaltojen viimeöisistä tapahtumista.

Merkel sanoi myös, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osasyyllinen tapahtumiin. Merkelin mukaan marraskuisten presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistaminen johti osaltaan viimeöisiin mellakoihin.

–  Pahoittelen syvästi, ettei presidentti Trump ole hyväksynyt tappiotaan marraskuusta lähtien, Merkel sanoi.

Yhdysvaltojen valtionvarainministeri Steven Mnuchin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ovat tuominneet yhdessä viimeöiset mellakat Yhdysvalloissa.

Mnuchinin mukaan mellakoita ”ei voi hyväksyä ja niiden täytyy loppua”. Netanjahu puolestaan kutsui mellakoita ”häpeällisiksi” ja kehotti tuomitsemaan ne voimakkaasti.

Mnuchin on matkustanut Israeliin, jossa hän ja Netanjahu tapaavat tänään Jerusalemissa.

Ihmisoikeuksien rikkojien riemupäivä

Kiinassa puolestaan on syytetty Yhdysvaltoja kaksinaismoralisimista viimeöisten mellakoiden takia.

Maan ulkoministeriö ja valtiollinen sanomalehti Global Times vertasivat tapahtunutta Hongkongin demokratian puolesta järjestettyihin mielenosoituksiin. Ministeriön edustajan mukaan Yhdysvalloissa esimerkiksi monien medioiden reaktiot tapahtumiin ovat poikenneet täysin toisistaan.

Puolueen nuorisojärjestö kuvaili levottomuuksia ”kauniiksi näyksi” some-kanava Weibossa. Kommentti on viittaus Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin aiempaan kommenttiin Hongkongin mielenosoituksista.

Iranin presidentti Hassan Rouhanin mukaan Washingtonin mellakat toivat ennen kaikkea esille sen, kuinka hauras ja haavoittuva länsimaalainen demokratia on. Rouhani kommentoi asiaa tv-puheessaan.

–  Näimme, miten maaperä on altis populismille, huolimatta tieteen ja teollisuuden edistymisistä. Populisti saapui paikalle ja hän on johtanut maataan kohti katastrofia viimeiset neljä vuotta, Rouhani sanoi viitaten presidentti Trumpiin.

”Häpeällistä”

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui keskiviikkona Twitter-tilillään Yhdysvaltain kongressin tapahtumia häpeällisiksi.

–  Yhdysvallat edustaa demokratiaa ympäri maailman, ja nyt on ratkaisevan tärkeää, että vallanvaihto olisi rauhallinen ja järjestelmällinen, Johnson kirjoittaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan painotti luottamustaan Yhdysvaltojen instituutioihin ja demokratiaan.

–  Joe Biden voitti vaalit. Odotan innolla työskentelyä hänen kanssaan seuraavana Yhdysvaltain presidenttinä, von der Leyen kirjoitti Twitterissä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmaisi järkytyksensä kongressin tapahtumista, mutta kirjoitti kuitenkin luottavansa vallan siirtyvän Bidenille rauhallisesti.