Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myräkkä koettelee: Yksi kuollut liikenteessä, sähköttömien kotitalouksien määrä yhä tuhansissa – Helsingissä varoitetaan katolta putoavasta lumesta

Lumentuloon ja tuuleen osattiin varautua ajoissa sekä kodeissa että väylien kunnossapidossa.

Lumimyräkkätiistai on vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin. Yksin autossa ollut kuljettaja kuoli onnettomuudessa Seinäjoella. Pohjanmaan poliisin mukaan henkilöauto ajautui päivällä Pohjan valtatiellä vastaantulevien kaistalle ja törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan.

Espoossa nuori loukkaantui kiilauduttuaan lumenkuljetuskuorma-auton eteen. Porissa Onnibusin linja-auto suistui kyljelleen ojaan valtatie 8:lla aamulla. Hämeenlinnassa tapahtui puoli kymmenen aikaan keskisuuri onnettomuus.

Myös muita tieliikenteen peltivaurioita on syntynyt ja tieltä suistumisia tapahtunut.

Helsingissä kaupungin pelastuslaitos kehotti tarkkailemaan iltapäivällä räystäslinjoja, koska taloyhtiöt eivät ehdi pudottamaan kaikkia lumilippoja viipymättä.

Vaarana on lumen ja jään putoaminen ihmisten ja autojen päälle.

Tuhansia sähköttömiä kotitalouksia

Kaukojunat näyttivät liikkuvan tiistaina suurimmaksi osaksi aikataulussa. VR:n verkkosivujen mukaan iltapäivällä pahiten myöhässä oleva kaukojuna Helsingin ja Turun välillä oli puolisen tuntia jäljessä aikataulusta.

Sähköttömien määrä vaihteli iltapäivällä lähes 7 000:sta vähän yli 4 000 kotitalouteen yhteensä noin 30–40 kunnan alueella.

Pahimmillaan ilman sähköjä tiistaina on ollut noin 12 000 kotitaloutta.

Eniten sähkökatkoja on Lounais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Kovin pyry on koettu etelässä, jossa maakaapelointi on pidemmällä kuin idässä ja pohjoisessa.

Energiateollisuus muistuttaa, että lumikuorman kasvaessa katkot saattavat vielä lisääntyä.

Eniten ongelmia lumitilanteen takia on ollut pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Bussit ja raitiovaunut ovat olleet vaikeuksissa ja myöhästelleet.

Sekä Ilmatieteen laitos että Foreca varoittivat tulossa olevasta talvimyrskystä ennakkoon siinä määrin tehokkaasti, että moni on jäänyt tänään suosiolla etätöihin tai jättänyt auton talliin.

Loppuviikosta jopa -40 astetta?

Säätiedotuksissa lumisateen ennustetaan jatkuvan myräkkäalueella koko päivän. Paikoin saldoksi voi tulla jopa puolen metrin kertymä.

Etelä-Suomi ei poutaannu ennen kuin vasta keskiviikon kuluessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huomenna päivällä sade laantuu ja ilma alkaa kylmetä. Tuulta on noin seitsemän ja puuskissa viitisentoista metriä sekunnissa.

Forecan ennuste on samaa maata. Myräkän jälkeen Foreca ennakoi Suomen hyytyvän jopa 20-40 asteen pakkasissa.