Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AstraZenecan rokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle.

AstraZenecan koronarokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR.

Rokotussuositusta muutetaan tarvittaessa, kun tutkimustietoa rokotteen tehosta ja vaikutuksista eri ikäryhmillä kertyy lisää.

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen ryhmä suosittelee jo käytössä olevia mrna-rokotteita.

Tilanteessa, jossa rokotteita on vähän, KRAR suosittelee AstraZenecan rokotteen tarjoamista rokotusjärjestyksen mukaisesti ensimmäisenä perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville.

Koronarokotteiden annosvälin pidentämistä 12 viikkoon suositellaan

Rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä 12 viikkoon. Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan rokotetut saavat paremman suojan, kun rokotteen annosväliä pidennetään. Silloin elimistön tuottama vastustuskyky hänen mukaansa kypsyy ja vahvistuu.

THL:n mukaan odotettavissa on, että Suomeen saatavien rokoteannosten määrä kasvaa kevään mittaan niin, että rokotteita riittää myös rokotussarjan toisten annosten antamiseen ja että yhä useampi pääsee rokotusten piiriin.