Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kataloniassa itsenäisyyspuolueet ovat saamassa enemmistön aluevaaleissa

Kataloniassa äänestettiin sunnuntaina kaatosateessa ja pandemian varjossa.

Kataloniassa itsenäisyyspuolueet ovat saamassa aluevaaleissa enemmistön osittaisten tulosten perusteella. Kataloniassa äänestettiin sunnuntaina aluevaaleissa, joiden tuloksella on suuri vaikutus alueen itsenäisyysliikkeen tulevaisuuteen.

Suomen aikaa alkuyöstä kahden aikoihin äänistä oli laskettuna noin 99 prosenttia. Eniten ääniä olivat kahmineet Espanjaa hallitsevat sosialistit. Kolmen itsenäisyyspuolueen oli kuitenkin määrä saada yhteensä 74 jaossa olevista 135:stä alueparlamentin paikasta.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2017 itsenäisyyspuolueet saivat 70 paikkaa ja hienoisen enemmistön.

Äänioikeutettuja alueella on noin 5,5 miljoonaa, eli Suomen asukasluvun verran. Äänestysprosentti oli kuitenkin ennätysalhainen 54,4.

Edellisissä vaaleissa joulukuussa 2017 äänesti noin 80 prosenttia äänioikeutetuista.

–  Emmin viime hetkeen saakka tulenko äänestämään vaiko en, kertoi 34-vuotias Cristina Caballero uutistoimisto AFP:lle Barcelonan äänestyspaikalla.

–  Minun mielestäni näitä vaaleja olisi pitänyt lykätä.

Katalonian viranomaiset olisivat halunneet siirtää vaaleja koronapandemian vuoksi, mutta Katalonian korkein oikeus perui päätöksen.

Viimeisenä äänestivät koronatartunnan saaneet

Koronaviruspandemian vuoksi paikallisviranomaiset olivat sijoittaneet äänestyspaikkoja suuriin tiloihin, kuten Barcelonan jalkapallostadionille Camp Noulle ja Tarragonan härkätaisteluareenalle.

–  Eihän tämä paras mahdollinen hetki ole vaalien pitämiseen. Toisaalta, kun menee metrolla töihin joka päivä, on siinäkin tartunnalle alttiina, pohti Camp Noulle äänestämään tullut 40-vuotias Sergi Lopes.

Turvaetäisyyksien vuoksi ihmiset pääsivät monissa paikoissa äänestämään yksi kerrallaan muiden odotellessa väljissä jonoissa sateessa.

–  Olen kuullut, että monet ovat jääneet kotiin. Täällä sataa, jonot ovat pitkiä ja ihmiset kastuvat. Tätä ei ole järjestetty hyvin, kritisoi Maria Prats, 59, äänestäessään Barcelonassa.

Viimeinen äänestystunti oli varattu koronatartunnan saaneille.

Äänestyspaikkojen henkilöstöä auttamaan oli määrätty yhteensä 82  000 ihmistä, joista yli 40 prosenttia pyysi tulla jäävätyksi. Tästä huolimatta kaikki äänestyspaikat toimivat Katalonian hallituksen mukaan normaalisti puolestapäivästä eteenpäin.

–  Totta kai olemme peloissamme, minulla oli juuri syöpä ja olen sairauslomalla, mutta minut kutsuttiin, kertoi 54-vuotias Eva Vizcaino AFP:lle Barcelonan äänestyspaikalla.

–  Viimeinen tunti on erityisen pelottava, kun ihmiset, joilla on covid, tulevat.

Maltillinen ERC on kuninkaantekijä

Sosialisteille on menossa yhteensä 33 paikkaa, kun edellisvaaleissa saaliiksi jäi vaatimattomampi 17 paikkaa. Tuolloin sosialistit tulivat neljänneksi.

Espanjan pääministeri sosialistien Pedro Sanchez oli toivonut vaalien tuovan lopun itsenäisyyspuolueiden vallalle alueella. Maan koillisosassa sijaitseva vauras Katalonia vastaa noin viidesosasta koko Espanjan taloutta.

Aluevaalit olivat vuosikymmenen sisällä jo Katalonian viidennet.

Sanchez oli asettanut terveysministerinsä Salvador Illan ehdolle siinä toivossa, että koronatoimien tarjoama julkisuus toisi Illalle ääniä.

Vaikka sosialistit menestyivät, ei puolueen äänisaalis riitä siihen, että he pystyisivät muodostamaan hallituksen. Avainasemassa hallitusneuvotteluissa on maltillinen itsenäisyyspuolue ERC, joka tosin saattaa tavoitella yhteistyötä sosialistien sijasta toisen itsenäisyyspuolueen JxCatin kanssa.

ERC on valmis kompromisseihin itsenäisyyden ajamisessa, mutta nykyisin maanpaossa olevan Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin perustama JxCat ajaa jyrkempää linjaa.

Itsenäisyyspuolueiden kesken eniten paikkoja saivatkin ERC ja JxCat. ERC sai yhteensä 33 paikkaa, JxCat 32 ja radikaali CUP yhdeksän.