Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hykyn tartuntatautilääkäri kehottaa käyttämään hiihtolomalla järkeä – Viikonloppuna purettiin 1500 puhelun jonoa

Forssan seudulla koronatartunnat ovat ainakin hetkellisesti kasvussa. Maanantaina testiaikoja soitettiin tiuhaan. Koronarokotepuhelin on ruuhkautunut pahoin.

Koronaviruspandemia on hieman voimistunut Forssan seudulla. Viime viikon keskiviikon ja lauantain (17.–20.2.) välillä otetuista koronatesteistä kuusi oli positiivisia.

– Aika näyttää, kauanko kiihtyvä tahti kestää. Onko todella kyse kiihtymisestä vai sattumasta, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen toteaa.

Viime viikkoina selvä trendi on ollut, että Forssan seudun tartunnat ovat työperäisiä ja niiden jäljet johtavat pääkaupunkiseudulle. Yksi uusista tartunnoista on Rauman telakalta.

Viimeisimmistä tartunnoista kaksi kirjautuu Jokioisille, kaksi Tammelaan ja kaksi Forssaan.

Maanantai vilkkain testipäivä aikoihin

Koronaviruksen testausmäärät ovat Forssan seudulla kasvussa.

Maanantaina testattiin yli 70 henkilöä, ja testausaikoja annettiin kovalla tahdilla myös tiistaille.

– Maanantai oli selkeästi vilkkain päivä muutamaan viikkoon, hykyn laboratorion osastonhoitaja Kirsti Ruohonen suhteuttaa.

Ruuhkan vuoksi testiajan saaminen voi nyt venyä seuraavaan arkipäivään. Testitulosta joutuu odottamaan yhdestä kolmeen vuorokautta.

Tähtisen mukaan tartuntaketjut on saatu toistaiseksi katkaistua hyvin.

– Jäljitystyö toimii tehokkaasti, ja ihmiset ovat olleet myös itse aktiivisesti yhteydessä, jos ovat epäilleet voineensa saada tartunnan.

Forssan seudulla on tällä hetkellä karanteenissa kymmeniä altistuneita.

Tähtinen ei anna Lappi-kieltoa

Veitsenterällä ollaan, Tähtinen summaa koronatilannetta muttei ala ohjeistaa Forssan seudun asukkaita pysymään kotiseudulla hiihtolomalla.

Hänestä jokaisen pitäisi vuoden koronakokemuksella tietää, miten on järkevää toimia Suomen rajojen sisäpuolella.

– Lapissa voi olla niin, ettei saa tartuntaa, mutta helposti myös niin, että saa.

Puhelinpalvelu ruuhkautunut pahasti

Koronarokotteiden toimitusmäärien toivotaan kasvavan huhtikuun alkupuolella. Toistaiseksi rokotteita on saatu hykyyn noin 600–700 annosta viikossa, mikä ei riitä vastamaan kysyntään.

– Jonossa on ollut noin 1 500 puhelua. Terveyskeskuksessa ja päivystyspoliklinikalla tehtiin viikonloppuna suuri työ, että jonoa saatiin purettua.

Tähtinen kertoo puhelinpalvelun ruuhkautumisen johtuvan pitkälti siitä, että moni haluaa henkilökohtaisesti varmistaa, mihin riskiryhmään kuuluu.

Rokotusaika on mahdollista varata myös sähköisesti Kanta Hämeen koronarokotukset -sivustolta.

Tähtisen mukaan hykyssä aiotaan pohtia keinoja puhelinruuhkan suitsimiseen. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi rokotusten suuntaaminen vuorollaan nykyistä pienemmille ihmisryhmille. FL