Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MM-hopeamitalisti Ristomatti Hakolan kirivoima puri jo ponin rattailla Pilvenmäellä: "Menee elämäni Top5-elämysten joukkoon"

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät Suomelle juuri äsken jalometallin MM-hiihtojen parisprintistä. Forssan raveissa Ristomatin ja muiden hiihtomiesten kilpailuvietti pääsi valloilleen ponin rattailla. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehdessä 7.6.2019.

Onnea Ristomatti Hakola ja Joni Mäki miesten parisprintin MM-hopeasta. Aleksander Bolshunov näytti varmistaneen Venäjälle vähintään hopean karkaamalla omalla päätösosuudellaan Norjalta ja muilta mailta. Ristomatti Hakolan raju rutistus kuitenkin varmisti, että Joni Mäki pääsi liimautumaan Johannes Hösflot Kläbon selkään ja parivaljakko imi Venäjän eron umpeen.

Loppukamppailussa Mäki nosti Suomen väkisin Venäjän edelle ja upealle MM-hopealle Norjan perässä.

Mutta muistellaanpa kesää 2019. Tuolloin Ristomatti Hakola juhli ja tuuletti Pilvenmäen raviradalla ensimmäistä ravivoittoaan ohjastajana.

Tämä menee elämäni Top5-elämysten joukkoon! Näin iloitsi maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakola, joka voitti Ekslätts Sacrificella perjantai-iltana Forssan Pilvenmäen raviradalla Latua-haasteponilähdön.

Kymmenen shetlanninponin lähdössä ohjasti entisiä ja nykyisiä maajoukkuetason hiihtäjiä vahvistettuna muutamalla huoltojoukkojen edustajalla. Ristomatti Hakolan lisäksi ponien rattailla nähtiin Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Martti Jylhä, Matti Heikkinen, Lauri Lepistö, Jari Räisänen, Jesse Väänänen ja Jari Vilmi. Hiihtoväen lisäksi lähdössä ohjasti menestyneenä ravivalmentajana ja mediapersoonana tunnettu Kari Lähdekorpi. Lähtö ajettiin tasoitusajona, jonka perusmatka oli 1060 metriä. Niskanen joutui starttaamaan ajokillaan pisimmältä eli 460 metrin takamatkalta, Hakola 80 metriä hänen edeltään.

”Pitemmällä matkalla ohitan kierroksella”

Pitkä takamatka ei haitannut Hakolaa vaan hän kannusti Ekslätts Sacrificen loppusuoralla niin kovaan kiriin, että se ehti selvään voittoon. Kakkoseksi sijoittuivat Jari Räisänen ja Diaz Dark ja kolmanneksi Perttu Hyvärinen ja Signill’s Lucky. Iivo Niskanen ja Pomona II olivat neljänsiä.

– Ensi kerralla voidaan ajaa pitempi matka niin saa ohittaa kierroksella, Hakola nauroi voittajahaastattelussa.

Haasteponilähtöön osallistuneet ohjastajat ovat hyvin menestyneen ravihevosen Bismarck Comeryn omistajia. Omistajaporukka käyttää nimeä Talli Hiihtoliito.

Lähtöön osallistuneista hiihtäjistä vain Iivo Niskanen oli ajanut aiemmin hevosella, muille ajokokemus oli ensimmäinen. Hakola myönsi ennen lähtöä, että ajaminen jännittää hieman, vaikka kokemus onkin mukava.

– Ekslätss Sacrifice eli Sakke on kovassa kunnossa, joten voitto on tavoitteena, Hakola sanoi ennen lähtöä.

Kovana hevosmiehenä tunnettu Iivo Niskanen luotti ennen lähtöä aiempaan ajokokemukseensa ja kertoi myös lähtevänsä tavoittelemaan voittoa.

– Lähdön voittaja muistetaan hiihtoporukassa varmasti pitkään, mutta häviäjille saatetaan hiukan kuittailla, Niskanen naurahti.

Iivo Niskanen palasi edeltävänä yönä hiihtoleiriltä

Raveja edeltävänä yönä Norjasta hiihtoleiriltä palannut Niskanen kertoi suuntaavansa leirille Vuokattiin juhannuksen aikaan. Raveja ja omien hevostensa juoksuja hän sanoi seuraavansa minkä harjoittelultaan ehtii.

Matti Heikkisen mukaan ponilähdön ajaminen oli mukava uusi elämys.

– On myös mukava nähdä entisiä työkavereita ja nykyisiä kavereita, hiihtouransa kuluneeseen kauteen päättänyt Heikkinen totesi.

Yksi syy ponilähdön ajamiselle olikin, että Heikkinen lopetti pitkän hiihtouransa ja hiihtäjät pohtivat, mitä voisivat tehdä sen kunniaksi yhdessä.

Eivät olisi tyytyneet pelkkään köröttelyyn

Haasteponilähdön ideoijiin kuului Kari Lähdekorpi, jonka haasteajo ajettiin myös perjantaina Pilvenmäellä.

– Saimme sovitettua ponilähdön kaikkien hiihtäjien aikatauluihin, sillä hehän reissaavat paljon, Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoi.

Tapahtumaa oli ideoimassa myös Suomen Poniraviyhdistys, joka etsi hiihtäjien ajettavaksi rauhallisia ja kilttejä poneja, koska suurin osa hiihtäjistä hyppäsi kilpakärryille ensimmäistä kertaa. – Koska hiihtäjät ovat hyvin kilpailuhenkisiä eivätkä olisi tyytyneet pelkkään köröttelyyn ponien rattailla, lähtöön kutsuttiin myös mahdollisimman hyvin menestyneitä poneja. Samalla halusimme esitellä poniraviurheilua uusille ihmisille, Hirvonen kertoi. FL