Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Televisiossa tänään: Rockin riemu tarvitsee seinät – tänä iltana televisiossa avautuu The Cavern Club

Pekka Eronen katsoo ja kertoo, mitä kannattaisi katsoa. Tänään kannattaa nauttia annos musiikkitunnelmaa, jollaista ei näinä aikoina pääse kokemaan.

Kun uudenkarhea Sielun veljet räväytti ensimmäiset, armottomat soinnut Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla maaliskuussa 1983, osa yleisöstä painui pian narikan kautta kotiin. Me paikalle jääneet tunsimme, kuinka kunnianarvoisan salin seinät pullistuivat kohti Suomi-rockin tulevaisuutta.

Kun englantilainen Tindersticks 27 vuotta myöhemmin saapui fanien pitkän odotuksen jälkeen herkistelemään Suomeen ja Tavastialle, oli tunnelma harras kuin seuroissa. Jos jonkun takista olisi tippunut ankkurinappi lattialle, olisin taatusti sen kuullut.

Rock on rajaton riemu – ja periaatteessa seinätönkin. Silti intensiivisin kokemus syntyy oikeassa keikkapaikassa, klubilla. Esiintyjät, yleisö, henkilökunta ja paikka ovat hetken aikaa Aladdin ja lentävä matto: irti arjesta.

Festareilla voi olla kivaa, mutta ne eivät ole taikamatto vaan Ruotsinlaivan buffet-pöytä. Kun ensin on maisteltu vähän akustista indietä, tekee mieli lähteä päälavan eteen nauttimaan tukevampaa bändisoittoa. Jälkkäriksi siivu telttaa ja konerytmejä.

Tampereen Yo-talo, Turun Kåren, Oulun Rattori, Lahden Torvi… Jokaisesta suomalaisesta sivistyskaupungista on ollut paikka, johon vuosikymmenten varrella liittyi koettua historiaa ja tähtihetkiä. Näinä sulkuaikoina niitä on ikävämpi kuin ikinä.

Yle Teeman iltaan mahtuvat keikkapaikkojen ääripäät. Liverpoolin The Cavern Club aloitti jazzpaikkana, mutta 1960-luvulla hikiseen kellariluolaan tunkivat The Beatles, Rolling Stones sekä muut nuoret ja nälkäiset tulevaisuudentoivot.

Myöhemmin illalla Metallica ja San Franciscon sinfoniaorkesteri sinetöivät Chase Centerin lavalla aikoinaan niin vaaralliseksi koetun metallimusiikin salonkikelpoisuuden.

The Cavern Club – brittipopin kehto Yle Teemalla klo 20.00, Metallica S&M2 Live klo 23.05.