Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On ihanaa antaa lapsille lämpöä ja saada sitä takaisin" – Äitienpäivän kunniamerkin saanut koijärveläinen Hannaliisa Heikkilä kasvattaa sijoituslapsia kuin omiaan

Hannaliisa Heikkilällä on sijoituslasten lisäksi kahdeksan biologista lasta. He tulevat auttamaan, jotta äiti pääsee välillä irrottautumaan ympärivuorokautisesta työstään.

Äitienpäivän kunniamerkin saaneella koijärveläisellä Hannaliisa Heikkilällä on kahdeksan biologista lasta, joista yksi on menehtynyt kätkytkuolemaan.

Kun lapset nuorimmaista lukuun ottamatta olivat muuttaneet kotoa, Heikkilä jättäytyi kuusi vuotta sitten pois mielenterveyshoitajan työstä ja ryhtyi sijaisäidiksi.

– Omat lapset olivat aluksi ehkä vähän katkeria, että minulla on enemmän aikaa sijoituslapsille kuin heille on ollut, mutta kaikki ovat sopeutuneet tilanteeseen hienosti. Minulla on ihanat sijoituslapset, omat lapset ja neljä lastenlasta.

Lapsirakkaus kantaa

Nyt perheessä asuvat pitkäaikaissijoituksessa 9-, 13-, 15- ja 16-vuotiaat sisarukset. Kaksi tukilasta käy kerran kuukaudessa, ja lisäksi lapsia saapuu lyhytaikaiseen kriisisijoitukseen.

Heikkilä epäilee, että kunniamerkki on ystävien aikaan saannoksia. Sivusta seuraajille perheen arki voi näyttäytyä melkoiselta pyöritykseltä, ja moni on suoraan sanonut, ettei jaksaisi moista.

– Itse koen tämän antoisana. Olen ollut aina lapsirakas. On ihanaa antaa lapsille lämpöä ja saada sitä takaisin.

Sijoituslapset tulevat kotiin Koijärvelle

Perheessä aiemmin asuneet ja jo omilleen muuttaneet sijoituslapset tulevat yhä kotiin Koijärvelle. Heikkilä koettaa antaa lapsille mahdollisimman hyvät eväät elämään.

– Pyrin siihen, että sijoituslapset ovat samalla viivalla kuin omatkin. Vastuu muiden lapsista on silti toisenlainen.

Biologista lapsista Kalle on 37, Ida 33, Elli 30, Alma 28, Oskari 27, Emma 26, Ilmari 24 ja Miina 18.

Vanhemmista lapsista oli pikkusisaruksille iso apu kymmenen vuotta sitten, kun Heikkilä sairasti syövän. Nyt lapset tulevat auttamaan, jotta äiti pääsee ympärivuorokautisesta työstään hetkeksi mökille, asioille, vertaisryhmään tai vapaaehtoistyöhön Ystäväkirkolle.

Hannasta on ilo seurata, että isossa porukassa lapsista kasvaa huolehtivaisia, vastuuntuntoisia ja toisiaan tukevia.

– Toivon, että sisarukset pitäisivät aina yhteyttä keskenään ja kokoontuisivat usein kotiin. FL

Lue myös: Forssalainen Eila Murtolahti koki Taysissa elämänsä painajaishetken, joka kääntyi isoksi perheonneksi – Palkittu äiti on kiitollinen ihmisten avuliaisuudesta (FL 9.5.2021)