Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan museon kesä on ihania kukkia täynnä – Myös Ronttismäen tehtaalaismuseon pihapiirissä

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden kesälehdessä 26.5.2021. Forssan museon kesän teema ovat ihanat kukat puutarhassa, kuoseissa ja taiteessa. Tehtaalaispihalla toimitaan vanhaan tapaan kasvattamalla niissä olosuhteissa mitä on.

Ronttismäen tehtaalaismuseon kesä on aiempia kesiä kukikkaampi. Keväällä sen pihassa kukkivat talventähdet, sinivuokot ja idänsinililjat, sitten sinivuokot, valkovuokot ja lemmikit.

Tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1800-luvulta 1970-luvulle. Pihapiirin tunnelma on vertaansa vailla.

Omenapuut ovat puhjenneet kukkaan ja pian maasta nousevat akileijat ja idänunikot. Juhannusruusukin valmistautuu kukintaan.

– Tänä kesänä istutetaan lisäksi vanhaan pihaan sopivia perennoja. Särkyneet sydämet ja keisarinkruunut saavat seuraa, kertoo puutarhatyöntekijä Ari Nurmi, joka huolehtii Kalliomäen II. linjalla sijaitsevan museon pihasta.

Nurmi työskenteli museon pihalla jo viime kesänä, joten hän tietää mitä kukkaa odotella minnekin.

Vanhan tuntu säilyy

Ronttismäen puutarhakumminakin toimiva Nurmi on yhdessä museoväen kanssa suunnitellut miten museopihaa hoivataan.

– Vanhan tuntu pitää säilyä. Siirrän vanhat karviaiset kallion alta kasvamaan uuteen paikkaan alapihalle ja istutan pihaan myös mustaherukkaa, jota on pitkään kasvatettu suomalaisilla pihoilla.

Nurmi aikoo viljellä tänä kesänä pihalla myös muita hyötykasveja.

– Piha on karu, joten kokeilen sankokasvatusta. Kallio on niin lähellä pintaa, että paikoitellen kasvualusta on todella ohut. Alaosassa taas on savea. Niin toimitaan kuin ennenkin, yritetään kasvattaa niissä olosuhteissa mitä on, hän toteaa.

Museo on avoinna keskikesällä viikoittain, kesäkuussa tapahtumissa. Sunnuntaina 20. kesäkuuta klo 12–17 museon pihalla vietetään Avoimet puutarhat -tapahtumaa.

Pihalla järjestetään kesä-heinäkuussa myös Iitan joogaa torstaisin ja heinäkuussa maalaustapahtuma.

Kuosikeskuksessa kukkia unohdetuista laatikoista

Kukat kukkivat myös muualla Forssan museossa. Kukkia on luvassa Galleria Moletissa sekä uudessa Kuosikeskuksessa, jossa avattiin 15. kesäkuuta Ihana kukka! -näyttely.

Sen kuratoi kukkia rakastava kuosisuunnittelija Tanja Valta. Hän valitsi tekstiiliarkistosta näyttelyyn tulevat.

– On hienoa millaisia aarteita voi unohdetuista laatikosta löytyä. On poikkeuksellista, että kaupungilla on tällainen historia, josta voi ammentaa kuosillisuutta tähän päivään.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan kukkakuosin kehitykseen vuosikymmenten saatossa ja siihen miten monin eri tavoin kukkaa eri tavoin.

– Myös eri suunnittelijoiden kukat nousevat esiin, Valta kertoo.

Kuosikeskuksessa on näyttelytilaa yhteensä 90 neliötä. Kesän aikana sen kukkiin voisi museonjohtaja Kati Kivimäen arvion mukaan tutustua noin 3 000 kävijää.

– Elokuussa kukkanäyttelyn jälkeen tila suljetaan yleisöltä ja sinne ryhdytään kokoamaan pysyvää näyttelyä. Vaihtuvia näyttelyitä on museon Moletissa. Hyödynnämme myös kirjaston Vinkkeliä, jonne tulee loppuvuodesta suunnittelija Aini Vaarista kertova näyttely, Kivimäki lisää.