Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä tallaa ukkoetanaa: Euroopan suurin etana on harmiton ötö, joka ei tee tuhoja puutarhassa

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden kesälehdessä 26.5.2021. Ukkoetana on harmiton jättiläinen, joka ei tee tuhoja puutarhassa.

Kaukana pohjolassa ötökät ovat mittaluokkaa pienempiä eksoottiseen etelään verrattuna. Mutta on meillä Suomessa jotain Euroopan suurinta, nimittäin ukkoetana.

Sentin, parin etanoihin tottunut säpsähtää, kun ukkoetana mönkii vastaan ensimmäistä kertaa. Onko tässä se pahamaineinen tappajaetana, virallisemmin espanjansiruetana?

Ei ole, ukkoetana on elämäntavoiltaan liki vastakohta espanjansiruetanalle. Siinä missä espanjansiruetana nauttii kasvussa olevia kasveja, ukkoetana hyödyntää jo lahoavia kasvinosia.

Ukkoetanan ja ihmisen yhteisiä mieltymyksiä ovat lähinnä sienet. Kotipuutarhan kannalta ukkoetana on täysin harmiton toisin kuin espanjansiruetana, joka on kaiken lisäksi vieraslaji. Älä siis tallaa ukkoetanaa!

Erakko metsikössä

Ukkoetana ja espanjansiruetana eivät luultavasti kohtaa arjessaan. Siinä missä espanjansiruetana nauttii puutarhan tuotoksia, ukkoetana on metsien laji.

Erilaisen elinympäristön ansiosta nämä kaksi lajia eivät kilpaile keskenään.

– Ukkoetana voi välillä harhautua puutarhaan mutta ei elä pihapiirissä, museomestari Anne Koivunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kuvailee.

Koivunen luonnehtii ukkoetanaa kaikin tavoin harmittomaksi tyypiksi.

– Mukava ja rauhallinen, elää erakkona metsissä. Ukkoetanat eivät koskaan muodosta massaesiintymiä, joten ei tarvitse huolestua, jos näkee yhden tai kaksi yksilöä pihallaan.

Muiden etanoiden tavoin ukkoetana on hermafrodiitti eli se on samaan aikaan naaras ja uros. Jos kerran ukkoetana on erakko, lisääntyvätkö ne tavallisemmin itsensä kanssa kuin sosiaalisemmat etanat?

– Kyllä ukkoetanat pyrkivät löytämään kumppanin ja parittelemaan siinä missä muutkin. Se kuuluu perustarpeisiin, Koivunen vakuuttaa.

Periaatteessa helppo tunnistaa, mutta…

Kuinka nämä kaksi suurta etanaa erottaa toisistaan? Erottavia tekijöitä on paljon mutta vastaus ei ole ihan yksinkertainen. Haasteena on lajien vaihteleva väritys.

– Espanjansiruetanan vallitseva väri on edelleen ruosteenruskeanpunainen mutta myös pikimustia yksilöitä löytyy. Ukkoetanan väri vaihtelee mustasta harmaaseen ja ruskeaan, on nähty jopa vihreitä yksilöitä, Koivunen kertoo.

Jos haluaa varman tuntomerkin, kannattaa kääntää katse etanan kilpeen.

– Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee oikealla puolella kilven takaosassa, espanjansiruetanalla etuosassa. Kilpi sijaitsee heti etanan pään takana.

– Toinen varma ero on antura eli etanan maata vasten oleva osa. Ukkoetanan antura on kolmijuovainen, espanjansiruetanalla yksivärisen vaalea, Koivunen neuvoo.

Ukkoetanaa voi luonnehtia espanjansiruetanaa solakammaksi. Selkäharjanne tuo ukkoetanaan myös tiettyä jäntevyyttä mötkylämäiseen ja tasaväriseen tappajaetanaan verrattuna.

Vaikka ukkoetanoita näkee harvoin, laji ei ole uhanalainen. – Ukkoetanoita on metsässä harvakseltaan mutta se on yleinen laji, Koivunen vakuuttaa. FL

Lähteinä käytetty myös ötökkätieto.fi ja luontoturva.fi.