Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ei saa kutsua Naton tulevaan huippukokoukseen

Kumppanimaita ei ole tällä kertaa kutsuttu mukaan, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden saapuu Brysseliin.

Suomi ei ole saanut kutsua sotilasliitto Naton tulevaan huippukokoukseen, kerrotaan STT:lle Suomen Nato-edustustosta. Syynä on se, että huippukokoukseen ei tällä kertaa ole kutsuttu Naton kumppanimaita, joten myös Ruotsi on jäämässä kokouksen ulkopuolelle.

Naton huippukokous järjestetään kuun puolivälissä Brysselissä. Kokoukseen saapuvat 30 Nato-maan johtajat. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden osallistuu kaudellaan sotilasliiton huippukokoukseen.

Suomi on kumppanimaana saanut kutsun Naton huippukokouksiin monta kertaa aiemmin. Presidentti Sauli Niinistö on edustanut Suomea Naton huippukokouksessa Brysselissä vuonna 2018 sekä Varsovassa vuonna 2016, Walesissa vuonna 2014 ja Chicagossa vuonna 2012.

Huippukokouksessa kiikaroidaan tulevaan

Huippukokouksessa Nato-maiden odotetaan keskustelevan sotilasliiton tulevaisuudesta ja 2030-agendasta. Pääsihteeri Jens Stoltenberg on puhunut julkisuudessa siitä, että Naton on päivitettävä strategiaansa vastaamaan muuttuneeseen globaaliin turvallisuustilanteeseen.

Valkoisen talon mukaan presidentti Bidenin odotetaan vahvistavan kokouksen yhteydessä Yhdysvaltojen sitoutumisen sotilasliittoon ja transatlanttiseen puolustusyhteistyöhön.

Viesti on nyt erilainen kuin Bidenin edeltäjän Donald Trumpin kaudella, jolloin esillä oli Trumpin epäilevä suhtautuminen muihin liittolaisiin.

Vetäytyminen Afganistanista käynnissä

Ajankohtainen aihe sotilasliitossa on myös Afganistan-operaation päättyminen. Nato päätti vetäytymisestä huhtikuun puolivälissä, kun Biden oli ilmoittanut tuovansa amerikkalaisjoukot pois Afganistanista syyskuuhun mennessä.

Nato-johtoisessa operaatiossa Afganistanissa oli vielä keväällä noin 9  600 sotilasta 36 maasta, mukaan lukien 20 suomalaista sotilasta.

Vetäytyminen kestää arviolta muutamia kuukausia. Uutistoimisto AFP kertoi keväällä Saksan arvioineen, että sen 1  300 sotilasta poistuvat Afganistanista heinäkuun alkuun mennessä.