Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisit paljastivat maailmanlaajuisen operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, ainakin satoja pidätetty – Suomi myös mukana

Australian yleisradio ABC kertoo, että kolme vuotta kestäneessä yhteistyössä viranomaiset pystyivät lukemaan 25 miljoonaa viestiä reaaliaikaisesti alamaailman käyttämässä sovelluksessa.

Viranomaiset eri puolilla maailmaa ovat toteuttaneet laajan operaation järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, kertovat useat kansainväliset poliisiviranomaiset. Pelkästään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on pidätetty satoja ihmisiä. Ratsioita on tehty myös Ruotsissa ja Saksassa.

Viranomaiset tekivät yhteistyötä kymmenissä maissa. EU:n lainvalvontayhteistyövirasto Europol listaa mukana olevien maiden joukkoon myös Suomen. Europolin mukaan operaation kohteena oli maailman merkittävimpiä rikollisia.

Poliisilla oli pääsy rikollisen alamaailman käyttämään sovellukseen. Australian yleisradio ABC kertoo, että kolme vuotta kestäneessä yhteistyössä viranomaiset pystyivät lukemaan 25 miljoonaa viestiä reaaliaikaisesti alamaailman käyttämässä sovelluksessa.

Järjestyneet rikolliset eri puolilla maailmaa käyttivät AN0M-nimistä sovellusta. Sitä on ABC:n mukaan käytetty surmien, huumekuljetusten ja rahanpesun suunnitteluun.

Yhteyksiä huumekartelleihin

Uutistoimisto TT kirjoittaa, että Ruotsissa tehtiin maanantaiaamuna useita poliisioperaatioita. Uutistoimiston mukaan Ruotsin poliisi ei vielä eilen kertonut, millaisista rikoksista on kyse.

Saksalainen Deutsche Welle kirjoittaa uutistoimisto DPA:n tietoihin viitaten, että maan poliisi teki maanantaina satoja ratsioita koteihin, varastoihin ja liiketiloihin.

Australiassa tehtiin viime yönä satoja etsintöjä. ABC kertoo, että Ironside-nimellä kulkevassa operaatiossa pystyttiin linkittämään rikollisia Etelä-Amerikan huumekartelleihin, Aasian triadeihin sekä Lähi-idän ja Euroopan rikollisorganisaatioihin.

Europol kertoo, että operaatiossa olivat mukana Australia, Saksa, Viro, Suomi, Kanada, Liettua, Hollanti, Norja, Uusi-Seelanti, Skotlanti, Britannia, Ruotsi, Saksa, Unkari, Yhdysvallat ja Itävalta.

Europol kertoo tiedottavansa operaatiosta lisää tiistaina aamukymmeneltä Keski-Euroopan aikaa eli yhdeltätoista Suomen aikaa.