Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue uutiskoosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Ravintoloiden rajoitukset kevenemässä Uudellamaalla – valtioneuvosto pitää ylimääräisen istunnon tänään

Ravintoloiden koronarajoitusten keventämisestä Uudellamaalla on tarkoitus päättää tänään. Asia on esillä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa aamupäivällä.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi eilen, että tavoitteena on saada lievemmät rajoitukset voimaan jo tänään.

Rajoituksia kevennetään, koska Uusimaa siirtyi eilen koronaepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheessa ravintolat saavat esimerkiksi anniskella kello 22:een asti ja olla avoinna tunnin tätä pidempään.

Suomalaisia ärsyttävät vihapuhe ja ihmisten ainainen ruikutus

Tuoreen kyselyn mukaan joka toista suomalaista ärsyttää vihapuhe ja trollaus. Lähes yhtä suosittu valinta ärsyttäväksi asiaksi Kunnallisalan kehittämissäätiön tilaamassa kyselyssä oli nykyajan ihmisten ainainen marmatus ja ruikutus.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat ovat harmistuneita etenkin vihapuheesta ja trollauksesta sekä ihmisten suvaitsemattomuudesta.

Kokoomuksen ja keskustan tukijoita harmittaa nykyajan ihmisten marmatus, sosiaalietuuksien väärinkäyttö ja työn vieroksunta. Perussuomalaisten kannattajia ärsyttävät edellä mainittujen lisäksi muun muassa ihmisten holhoaminen, valtion velkaantuminen ja verotus.

Kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi huhtikuussa yhteensä yli tuhat ihmistä.

Pintavedet ovat Suomessa tavallista lämpimämpiä

Pintavedet ovat nyt Suomessa laajalti keskimääräistä lämpimämpiä. Etelä- ja Länsi-Suomen havaintoasemilla vedet ovat jo monin paikoin 20-asteisia. Närpiön Hinjärven 22-asteinen pintavesi on noin kuusi astetta lämpimämpää kuin tavanomaisesti tähän aikaan vuodesta.

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Suomen ympäristökeskuksen tutkija Heidi Hällfors kertoo, että vesien lämmin pintakerros on suhteellisen ohut ja viileämpi vesi sekoittuu siihen helposti, mikäli sääolosuhteet muuttuvat.

Uutissuomalainen: Valtaosa suomalaisista kieltäisi uhanalaisten lajien metsästyksen

Lähes 70 prosenttia suomalaisista kieltäisi uhanalaisten lajien metsästämisen, selviää Uutissuomalaisen mielipidetiedustelusta. Noin 20 prosenttia vastustaa kieltoa.

Uhanalaisten lajien metsästyskieltoa ajava kansalaisaloite on menossa eduskunnan käsiteltäväksi kesälomien jälkeen.

Metsästyslaissa mainitaan 17 uhanalaista lajia, joiden metsästämistä ei ole kielletty. Näihin lukeutuu äärimmäisen uhanalainen vesilintulaji punasotka. Erittäin uhanalaisia ovat tukkasotka, haahka ja nokikana. Riistanisäkkäistä uhanalainen on hilleri.

Kyselyn mukaan metsästyskiellolla on enemmän kannattajia kuin vastustajia kaikissa vastaajaryhmissä. Nuoret kannattavat uhanalaisten lajien metsästyskieltoa eniten.

G7-maiden määrä lahjoittaa muille valtioille ainakin miljardi koronarokoteannosta

G7-teollisuusmaiden johtajien on määrä sopia koronarokotteiden valmistuksen laajentamisesta niin, että maailmalle voidaan tarjota ainakin miljardi koronarokoteannosta, kertoo teollisuusmahtien kokousta isännöivä Britannia.

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta ja vaadittu jakamaan niitä alemman tulotason maille.

Britannia kertoi lahjoittavansa ainakin sata miljoonaa ylijäämäannosta seuraavan vuoden aikana.

Yhdysvaltain taas kerrottiin torstaina ostavan 500 miljoonaa Pfizerin ja Biontechin koronarokoteannosta jaettavaksi muille maille. EU-maat ovat puolestaan suostuneet lahjoittamaan ainakin 100 miljoonaa annosta kuluvan vuoden loppuun mennessä. (Lähde: AFP)

Unkarissa pääministeripuolue yrittää kieltää homoseksuaalisuuden ”mainostamisen”

Unkarissa oikeistopääministeri Viktor Orbanin puolue esitteli torstaina ehdotuksiaan lakimuutoksiksi, jotka tähtäävät muun muassa homoseksuaalisuudesta ja sukupuolenkorjauksista tiedottamisen kieltämiseen.

Uutistoimisto AFP on saanut nähtäväkseen 11-sivuisen asiakirjan, jossa lakimuutoksia käsitellään. Sen mukaan Unkarissa suunnitteilla oleva laki kieltäisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin liittyvistä asioista kertomisen nuorille. Laki vaikuttaisi kielteisesti myös ryhmien oikeuksia ajavien järjestöjen toimintaan ja näkyvyyteen.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat suunnitelman välittömästi ja arvioivat, että lakimuutokset rajoittaisivat vakavasti ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia. (Lähde: AFP)