Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ketään ei tulisi syrjiä seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi" – von der Leyen on huolissaan Unkarissa hyväksytystä laista, joka kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille

EU-komissio kertoo arvioivansa, noudattaako Unkarin tuore laki EU:n lainsäädäntöä ja periaatteita.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo olevansa hyvin huolissaan Unkarin uudesta laista, joka käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille.

Von der Leyen kertoo Twitterissä uskovansa Eurooppaan, jossa monimuotoisuutta tuetaan, eikä piiloteta sitä lapsilta.

–  Ketään ei tulisi syrjiä seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, hän kirjoittaa.

Von der Leyenin mukaan komissio arvioi parhaillaan, rikkooko laki EU:n lainsäädäntöä.

Unkarin parlamentti hyväksyi uuden lain tiistaina. Lakitekstin mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuutta, sukupuolenkorjausta tai ”poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä” koskevaa sisältöä ei saa asettaa alaikäisten saataville. Kieltoa perustellaan lasten oikeuksien suojelemisella.

Lisäksi seksuaalikasvatus ei lain mukaan saa tähdätä esimerkiksi ”sukupuolenkorjauksen tai homoseksuaalisuuden edistämiseen”.

Lain on kritisoitu rajoittavan ankarasti sananvapautta sekä seksuaalivähemmistöjen ja lasten oikeuksia. Käytännössä laki tuo merkittäviä rajoituksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavien järjestöjen toimintaan.

Hallitus väittää suojelevansa lakiuudistuksillaan lapsia

Yhdysvaltain ulkoministeriö on sanonut lain herättävän huolta. Lakiin kuuluville rajoituksille ei ole ministeriön mukaan ”lainkaan sijaa demokraattisessa yhteiskunnassa”.

Laki on viimeisin maan oikeistopääministeri Viktor Orbanin hallituksen lainsäädäntöuudistuksista, joilla pyritään hallituksen mukaan suojelemaan lapsia.

Esimerkiksi viime joulukuussa Unkarin parlamentti hyväksyi lakipaketin, jonka kerrottiin suojaavan perhemuotoa, jonka hallitus kokee edustavan perinteistä perhettä. Käytännössä laki muun muassa esti samaa sukupuolta olevia pariskuntia adoptoimasta lasta.

EU:n tasa-arvokomissaari Helena Dalli kertoi keskiviikkoiltana Twitterissä käynnistäneensä selvityksen, jossa arvioidaan uutta lakia ja sitä, miten laki noudattaa EU:n lainsäädäntöä.

Dallin mukaan kaikkien tulisi voida olla vapaita ja omanlaisiaan ilman rajoituksia. EU:lla on velvollisuus puolustaa tätä periaatetta, Dalli kirjoittaa.

Komission edustajan Dana Spinatin mukaan komission täytyy perustaa näkemyksensä ja mielipiteensä perinpohjaiseen harkintaan siitä, mitä kyseiseen lakiin oikeasti kuuluu ja mitä lakiin liittyvät ongelmat voisivat olla.

EU voisi asettaa pakotteita lain vuoksi

Tasa-arvokomissaari Dalli kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersille, että EU voisi asettaa lain vuoksi rajoituksia esimerkiksi Unkarille annettavaan rahoitukseen. Vastaavanlaisiin toimiin on uutistoimiston mukaan ryhdytty muun muassa niiden puolalaisalueiden osalta, jotka ovat julistautuneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ”vapaiksi”.

–  Jos et pysty ylläpitämään Euroopan unionin arvoja demokratian tai tasa-arvon osalta, et ole oikeutettu ottamaan rahaa projektillesi, Dalli kertoi Reutersille videopuhelun välityksellä tehdyssä haastattelussa hieman ennen kuin laki sai Unkarissa parlamentin hyväksynnän.

Kun häneltä kysyttiin, voisiko EU todennäköisesti asettaa samanlaisia pakotteita Unkarille, jos laki menee läpi parlamentissa, Dalli vastasi ”Kyllä, totta kai. Ehdottomasti.”