Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n tutkimus: Täyden rokotussarjan teho on erinomainen vakavaa koronatautia vastaan

Kaikkien Suomessa käytettävien koronavirusrokotteiden teho on kahden rokoteannoksen jälkeen hyvä koronavirustartunnan saamista vastaan ja erinomainen sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta.

Myös kahta eri rokotevalmistetta saaneilla tulokset ovat erinomaiset.

Tutkitut rokotteet olivat Astra Zenecan, Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan rokotteet. Teho on laskettu aikaisintaan seitsemän päivää toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen.

Tutkimus perustuu terveydenhuollon rekistereistä aikavälillä saatuihin tietoihin huhtikuun lopusta elokuun puoleenväliin. Mukana olivat tiedot kaikista Suomessa asuvista työikäisistä 16–69-vuotiaista eli lähes 3,7 miljoonasta henkilöstä. Analyysista jätettiin pois ne, joilla oli aiemmin todettu koronatartunta tai joita oli koronataudin vuoksi hoidettu sairaalassa.

THL:n mukaan tutkimustulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.

THL tutkii myös rokotteiden tehoa deltamuunnosta vastaan

Astra Zenecan rokote on niin kutsuttu adenovirusvektorirokote, kun taas Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan rokotteet ovat mrna-rokotteita.

Molemmista rokotetyypeistä saadun täyden rokotussarjan eli kahden annoksen jälkeen suojateho koronatartuntaa vastaan oli 78 prosenttia. Yhdistelmärokotesarjan saaneilla rokotteen teho oli 80 prosenttia.

Yhdistelmäsarjan saaneet olivat saaneet ensin Astra Zenecan adenovirusvektorirokotetta ja sen jälkeen jompaakumpaa mrna-rokotetta.

Sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronatautia vastaan mrna-rokotteiden teho oli 97 prosenttia, adenovirusvektorirokotteen teho 93 prosenttia ja yhdistelmäsarjan teho 91 prosenttia.

Jatkossa THL selvittää rokotteiden pitkäaikaista suojaa. THL tutkii parhaillaan myös rokotteiden tehoa koronaviruksen deltamuunnosta vastaan sekä sitä, miten Suomessa käytetty pitkä annosväli vaikuttaa rokotteiden tehoon.