Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) nousemassa talousvaliokunnan puheenjohtajaksi: "Hallitukselta puuttuvat teot, ja se on Suomen nousun este"

Grahn-Laasonen perää talouspäätöksiä vielä nykyiseltä hallitukselta.

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on nousemassa talousvaliokunnan puheenjohtajaksi. Tilaa Grahn-Laasoselle tekee Juhana Vartiainen (kok.), joka johti talousvaliokuntaa kuluvan vaalikauden ensimmäiset kaksi vuotta.

– Puheenjohtajuus on hieno ja suuri vastuu. Talousvaliokunta on keskeisessä roolissa, kun Suomen taloutta lähdetään rakentamaan kestävään kasvuun pandemian jälkeen, sanoi forssalainen Grahn-Laasonen tiistaina, kun hallitus oli koolla budjettiriihessä.

Grahn-Laasonen perää talouspäätöksiä vielä nykyiseltä hallitukselta.

– Tämän vaalikauden osalta alkavat olla käsillä viime hetket päätöksenteon suhteen. Historia ei voi enää toistaa itseään, päätöksentekoa vaikeista kysymyksistä ei ole enää varaa siirtää, sanoo Grahn-Laasonen.

Uusi talousvaliokunnan puheenjohtaja odottaa hallitukselta päätöksiä, joilla Suomen pahasti velkaantunut talous saataisiin uuteen nousuun. Heinäkuussa valtionvelka oli 129,53 miljardia euroa.

– Työllisyyden ja kasvun osalta luvut näyttävät hyviltä. Jotta kasvu ei jää lyhyeksi lennoksi, nyt on rakennettava tulevaisuuden menestymisen edellytyksiä. Enää ei voi mennä koronan taakse. Väestön ikääntyminen ja ilmastokriisi ovat edessä koronasta huolimatta.

Grahn-Laasonen painottaa, että keinoja talouden kasvuun on olemassa, mutta hallitukselta ”teot puuttuvat täysin”.

– Ensinnäkin tieteen leikkaukset on peruttava, eikä pelkästään ensi vuoden osalta. Yritykset on saatava investoimaan enemmän tutkimukseen ja innovaatioihin, ja siihen tki-verovähennys olisi hyvä työkalu.

Grahn-Laasonen painottaa, että samalla päästään myös ilmastotavoitteisiin, kun yritykset pääsevät investoimaan puhtaampaan teknologiaan.

– Kielloilla ja rajoituksilla niihin ei päästä. Yritysten kasvun esteenä on myös osaavan työvoiman saatavuus. On panostettava lyhytkoulutuksiin ja poistettava esteitä kansainvälisten osaajien rekrytoinnilta.

Kasvu ja työllisyys ovat oleellisia myös Kanta-Hämeen tulevaisuudelle.

– Kun Suomi pärjää, myös Häme pärjää, Grahn-Laasonen sanoo. Grahn-Laasonen on toiminut ympäristöministerinä (Stubbin hallituksessa, 2014–2015), opetus- ja kulttuuriministerinä (Sipilä, 2015–2017) ja opetusministerinä (Sipilä, 2017–2019). FL