Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat on huolissaan Talebanin nimeämästä Afganistanin uudesta hallituksesta

Yhdysvallat esitti huolensa siitä, että hallituksessa on vain Talebanin jäseniä tai heidän läheisiään.

Yhdysvallat kertoo olevansa huolissaan Afganistania hallitsevan äärijärjestö Talebanin nimeämästä uudesta hallituksesta. Taleban julkisti tiistaina virkaatekevän hallituksen, johon nimettiin järjestön keskeisiä nimiä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö esitti huolensa siitä, että hallituksessa on vain Talebanin jäseniä tai heidän läheisiään ja ettei hallitukseen nimetty yhtään naista. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat on ilmaissut selvästi, että Afganistanin kansa ansaitsee monimuotoisen hallituksen.

Lisäksi ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että osalla hallitusjäsenistä on huolestuttavia yhteyksiä ja taustaa.

Taleban muun muassa nimitti pääministeriksi Mullah Mohammad Hassan Akhundin, joka toimi varaulkoministerinä edellisessä Taleban-hallinnossa 20 vuotta sitten. Hassaniin kohdistuu YK:n pakotteita.

Ulkoministeriö lisäsi kuitenkin, että Yhdysvallat aikoo tuomita hallituksen sen tekojen, ei sanojen perusteella. Ministeriö kehotti jälleen Talebania tarjoamaan turvallisen poistumisen Afganistanista Yhdysvaltain kansalaisille sekä lähtemään haluaville afganistanilaisille. Maasta evakuoitiin elokuun loppuun mennessä yli 123  000 ihmistä sen jälkeen, kun talebanit nousivat valtaan. Tämän jälkeen länsimaiset joukot vetäytyivät pois maasta.

Vuosina 1996–2001 Afganistania hallinnut Taleban otti maan hallintaansa elokuun puolessavälissä. Taleban on lupaillut maltillisempaa hallintoa kuin edellisellä kerralla, jolloin ihmisiä teloitettiin julkisesti, varkailta katkottiin käsiä ja naisten asema oli kammottavan huono.