Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinin tukipuolueen kannatus omilla kymmenluvuillaan – Venäjän vaaleissa äänistä laskettu yli 70 prosenttia

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä on saamassa yli 48 prosenttia duuman vaaleissa annetuista äänistä, kun äänistä oli laskettu yli 70 prosenttia. Asiasta uutisoi muun muassa venäläisuutistoimisto Tass.

Yhtenäisen Venäjän pääsihteeri Andrei Turtshak totesi toimittajille odottavansa puolueen yltävän jälleen kahden kolmasosan enemmistöön 450-paikkaisessa duumassa. Tällä hetkellä puolue on siihen yltämässä, sillä vaalilautakunnan mukaan se on saamassa 194 paikkaa jaossa olleista 225 paikasta.

Toiseksi eniten ääniä näyttää keräävän kommunistipuolue, jonka kannatus on laskentatilanteessa reilun 20 prosentin luokkaa. Se on kuitenkin nykyisellä tuloksellaan kohentamassa kannatustaan vuoden 2016 vaaleista, joissa Yhtenäinen Venäjä sai yli 54 prosenttia äänistä ja kommunistien osuus jäi hieman yli 13 prosenttiin.

Navalnyin liittolaisten mukaan Moskovassa viivästystä sähköisissä äänissä

Vangittuna olevan opposition näkyvimmän poliitikon Aleksei Navalnyin liittolaiset ovat puhuneet massiivisesta vaalivilpistä ja ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti liberaalin ja oppositiomielisen pääkaupunki Moskovan sähköisten äänten tulosten viivästymiseen.

Navalnyi kehotti ennen vaaleja venäläisiä äänestämään kommunisteja protestina.

Asiantuntijoiden mukaan opposition tukahduttaminen oli näissä vaaleissa Venäjällä ennätyksellisen suurta. Hallinnon vastustajia vangittiin ja ajettiin maanpakoon, ja heitä estettiin asettumasta ehdolle. Samoin riippumattoman median toimintaa rajoitettiin määrittelemällä tiedotusvälineitä ulkomaisiksi agenteiksi.

Ulkomaiseksi agentiksi määritelty riippumaton venäläinen Golos-järjestö oli kirjannut yli 4  800 epäilyä vaalivilpistä sunnuntai-iltaan mennessä.

Teknologiajätit taipuivat hallinnon painostukseen

Vaaleihin liittyy myös se, että teknologiajätit Google ja Apple taipuivat Venäjän hallinnon painostukseen ja poistivat Venäjän opposition sovelluksen sovelluskaupastaan. Poistettu sovellus suosittelee äänestäjille ehdokasta, jolla on vaalipiirissä paras mahdollisuus päihittää valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Myös viestisovellus Telegramissa toiminut bottisovellus poistettiin, kuten myös muun muassa opposition jakamia Youtube-videoita, joissa suositeltiin opposition ehdokkaita.

Lauantaina Venäjän vaalilautakunta ilmoitti, että se oli havainnut ulkomaisten puuttumisen meneillään oleviin vaaleihin. Lautakunnan mukaan kolme hakkerien hyökkäystä tehtiin vaalien verkkojärjestelmään.