Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin talous heikossa jamassa, yt-neuvottelut mahdolliset – Ammattiliitto tuomitsi jo lomautusaikeet

”Valtakunnallisen hoitajatilanteen valossa, tähän kohtaan lomautus – edes puheissa – saattaa olla se viimeinen niitti meidän jo kaikkensa antaneelle henkilöstölle”, todetaan ammattiliitto Tehyn paikallisosaston jäsenkirjeessä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin taloustilanne on kehittynyt niin heikoksi, että yt-neuvottelut ovat mahdolliset.

Sairaanhoitopiirin johto järjesti henkilöstölle sisäisen tiedotustilaisuuden torstaina. Hämeen Sanomat on saanut haltuunsa aiheesta käytyä viestinvaihtoa.

Henkilöstölle lähetetyssä etäkokouskutsussa sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki kuvailee vuoden 2022 talousarvion valmistelutilannetta ”hyvin vaikeaksi”, ja että tilanne voi johtaa henkilöstön kanssa käytäviin yt-neuvotteluihin.

– YT-neuvotteluilla haettaisiin vaihtoehtoja säästöille toiminnastamme, viestissä todetaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen on viestin perusteella määrä kokoontua ensi viikolla osaltaan käsittelemään taloustilannetta.

Kokouskalenterin mukaan sairaanhoitopiirin hallituksen kokous on tiistaina 5.10.

Seitsemän miljoonan euron aukko

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin huonon taloustilanteen taustalla on ulkopuolisten sairaaloiden käytön reilu nousu kuluvana vuonna, kertoo talousjohtaja Tero Pitkämäki.

– Se on meidän perusongelmamme.

Alkuperäisessä talousarviossa sairaanhoitopiiri varasi tälle vuodelle ulkopuolisten sairaaloiden käyttöön 42 miljoonaa euroa, mutta Pitkämäen mukaan lopullinen toteuma on 50 miljoonan euron paikkeilla.

Määrärahaa korotettiin lisätalousarviossa 47 miljoonaan euroon, mutta silti vajetta tulisi kolmisen miljoonaa euroa.

Ensi vuodelle sairaanhoitopiirissä on sovittu, että kuntamaksujen kasvu valmistellaan kolmen prosentin kasvulla. Kunnat maksaisivat siis 6,2 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.

– Kun ulkopuolisten sairaaloiden käytön kasvu tänä vuonna alkuperäiseen nähden on jo kahdeksan miljoonan euron luokkaa, se syö meidän kasvunvaramme. Siksi meillä on valmisteluraamissa vielä tällä hetkellä seitsemän miljoonan aukko. Sitä yritetään kaikin tavoin kuroa umpeen ensi viikon aikana, Pitkämäki kertoo.

Hän korostaa, että sairaanhoitopiirin hallitus päättää ensi viikolla siitä, mitä toimenpiteitä tehdään ja lähdetäänkö yt-menettelyyn.

– Teemme töitä yksiköiden kanssa, että löydämmekö vielä katetta ylitykselle. Yhtenä vaihtoehtona on ollut yhteistoimintamenettely, mutta yritämme löytää muita keinoja, jotta tähän ei tarvitsisi mennä. Yritämme kaikin keinoin saada valmistelua raamin puitteisiin, mutta siinä on vielä kirimistä meillä.

Tehy: Lomautukset pahentaisivat hoitajapulaa

Tieto mahdollisista yt-neuvotteluista ja lomautuksista on ollut täystyrmäys koko henkilöstölle, kertoo sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn pääluottamusmies Piritta Järvinen.

Hänen mukaansa sairaanhoitopiirin johto on vakuuttanut, että lomautukset ovat aivan viimeinen keino, mikä voitaisiin ottaa käyttöön.

– On iso kysymysmerkki, mitä realistisia säästöjä siitä tulisi vai lisääkö se ulkopuolisia ostoja. En itse näe, että lomautukset toisivat säästöjä yhtään, ellei valoja sammuteta niiden ajaksi koko talosta. Sehän ei ole realistinen vaihtoehto.

Järvisen mukaan hoitajapula syvenee ja pahenee, jos yt-neuvottelut etenevät lomautuksiin asti.

– Jos tarvitaan sopeuttamistoimia, ei voida rekrytoidakaan. Se lisää sairaanhoitopiirin ja hoidon saatavuuden ongelmia entisestään. Kyllä siinä kärsii koko maakunta, Järvinen sanoo.

– Jos lomautuksista aletaan puhua realistisena vaihtoehtona, se ajaa ihmiset vaihtamaan työpaikkaa. Nyt on täydelliset työntekijän markkinat, ja meidän rautaisille ammattilaisille on varmasti kysyntää myös maakunnan ulkopuolella.

Tehyltä kirje jäsenistölle

Tehyn paikallisosaston johto lähetti torstaina jäsenistölleen kirjeen, jossa se vastusti kovasanaisesti lomautusaikeita.

Viestin perusteella mahdolliset lomautukset tulisivat voimaan vuonna 2022, vaikka yt-neuvottelut käytäisiinkin vielä tänä syksynä.

– Valtakunnallisen hoitajatilanteen valossa, tähän kohtaan lomautus – edes puheissa – saattaa olla se viimeinen niitti meidän jo kaikkensa antaneelle henkilöstölle ja työ muualta alkaa kuulostaa houkuttelevammalta, kirjeessä todetaan.

– Tehyn keskussairaalan ammattiosasto vaikuttaa parhaansa mukaan päättäjiin, jotta nämä tuhoisat lomautukset saadaan loppumaan ja säästöt syntymään jostain muusta kuin henkilöstömenoista, kirjeessä todetaan.

Odotuksissa alijäämäinen tulos

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri teki viime vuonna 6,3 miljoonan euron tuloksen, mutta tänä vuonna tilanne on toinen.

Jo toukokuussa sairaanhoitopiirin hallitukselle esitellyssä materiaalissa ennakoidaan alijäämäistä tulosta tälle vuodelle.

Alkuvuoden perusteella alijäämän ennakoitiin olevan noin 4,5 miljoonaa euroa.

Jo tuolloin syyksi arvioitiin aiempaa matalampi kuntalaskutuksen taso sekä huomattavasti aiempaa suuremmat hankinnat ulkopuolisista sairaaloista.

Sairaanhoitopiirin talousjohto arvioi keväällä hallitukselle, että alijäämä on katettava vuonna 2022.

Talousjohtaja Tero Pitkämäen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että ulkopuolisiin sairaaloihin menee myös ensi vuonna noin 50 miljoonaa euroa.

– Valmistelu on tehty siltä pohjalta, että määräraha olisi noin 49,7 miljoonaa, jos pystyisimme pitämään summan siinä toimenpideohjelman avulla, ettei se ainakaan nouse valmisteluraamista. Vaihteluväli voi pahimmassa tapauksessa olla yli 53 miljoonan.

Pitkämäki kertoo, että sairaanhoitopiiri käy vielä tulosalueiden kanssa läpi muita mahdollisia säästökohteita ja sitä, pystyisikö ulkopuolisten sairaaloiden käyttöön vaikuttamaan jollain tavalla. Summaa yritetään saada alas erillisellä toimenpideohjelmalla. FL

Juttua päivitetty 1.10 kello 13.13. Lisätty Tehyn pääluottamusmiehen Piritta Järvisen kommentit ja muokattu ingressiä. Lisätty talousjohtaja Tero Pitkämäen kommentit ja muokattu ingressiä ja otsikkoa.