Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordea päätti jättiosinkojen jakamisesta – liki kolmen miljardin potti on Suomen pörssihistorian suurin

Pankin osakkeenomistajille maksetaan varsinaista osinkoa 0,72 euroa osakkeelta.

Nordea on päättänyt Suomen pörssihistorian suurimman kerralla jaettavan osinkopotin jaosta. Kahden vuoden ajalta kertyneellä potilla on kokoa noin 2,9 miljardia euroa. Pankin osakkeenomistajille maksetaan tästä varsinaista osinkoa 0,72 euroa osakkeelta.

Vuosien 2019 ja 2020 osingot olivat yhteensä 0,79 euroa osakkeelta, mutta tästä 0,07 euroa osakkeelta maksettiin jo aikaisemmin.

Nordean potti jättää kauas taaksensa Suomen pörssihistorian aiemmat ennätyspotit, kuten Sammon ja Fortumin miljardiluokan potit.

Nordean osakkeen tämänhetkisellä osakekurssilla laskettuna osinkotuotto olisi noin 6,5 prosenttia, mikä olisi Helsingin Sanomien mukaan vuoden paras tulos.

Osingot maksetaan pankin osakkeenomistajille, jotka ovat osingonmaksun täsmäytyspäivänä ensi viikon tiistaina merkittynä Nordean osakasluetteloon.

Osingot maksetaan osakeomistajien tileille tiistaina 12. lokakuuta tai mahdollisimman pian sen jälkeen. Osingonmaksulla ei ole vaikutusta Nordean vakavaraisuuteen.

Finanssivalvonnan suositus raukesi

Nordean osinkopotti on kasvanut poikkeuksellisen suureksi viranomaisten suosituksena asettaman osingonjakokiellon vuoksi. Kielto poistui käytöstä syyskuun lopulla.

Finanssivalvonta kertoi heinäkuussa, ettei se enää jatka syyskuun lopun jälkeen suositustaan voitonjakojen välttämisestä. Päätöksessä huomioitiin Euroopan keskuspankin (EKP) heinäkuussa tekemä päätös olla jatkamatta vastaavaa suositustaan luottolaitosten voitonjaon rajoittamisesta.

EKP:n päätös perustui siihen, että taloudellisen tilanteen katsottiin parantuneen ja epävarmuuden siten pienentyneen. Suomessa Finanssivalvonta on noudattanut voitonjakosuosituksissaan EKP:n linjauksia.

Finanssivalvonta odottaa, että luottolaitokset huomioivat jatkossakin osingonjaossa ja toiminnassaan muutenkin koronapandemian pitkittymisen aiheuttamat riskit.