Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyskuussa hukkui viisi ihmistä, tänä vuonna on hukkunut 131 ihmistä – Valtaosa hukkuneista on miehi

Syyskuussa hukkui ennakkotilastojen mukaan viisi ihmistä, kertoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH). Kolme hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi ulkomailla ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelijan Anne Hiltusen mukaan tapaturmaisia hukkumisia on sattunut etenkin vanhemmille miehille, jotka ovat olleet kalassa tai verkkoja kokemassa.

–  Syyskuussa ihmiset liikkuivat vielä aktiivisesti vesillä veneillen ja meloen, mikä oli huomattavissa erilaisten läheltä piti -tilanteiden muodossa, Hiltunen sanoo tiedotteessa.

Syksyllä kylmä vesi on riskitekijä.

–  Ihmisen pudotessa kylmään veteen tulee usein kylmäshokkireaktio, mikä aiheuttaa sen, että ihmisen kyky pidättää hengitystään normaalista 60–90 sekunnista laskee muutamaan sekuntiin. Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä, Hiltunen kertoo.

Viime vuonna syyskuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan kaksi ihmistä.

38 hukkumista enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan

Suomessa on tammi-syyskuun aikana hukkunut 131 ihmistä. Tämä on 38 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna ja eniten sitten vuoden 2014.

Syyskuun aikana myös elokuun ennakkotilastot tarkentuivat eri lähteistä saatujen tietojen perusteella, ja lukema on nyt 12. Aiemmin SUH kertoi, että elokuussa hukkui alustavien mediatietojen perusteella kuusi ihmistä.

Tämän vuoden hukkuneista 79 on ollut miehiä, 22 naisia ja 30 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Kuluneen vuoden hukkumisista 36 on tapahtunut uidessa, 30 vesiliikenteen yhteydessä, kaksitoista jäihin vajoamisen seurauksena, viisi veteen putoamisen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja 46 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.