Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan Kongsbergin hyökkäyksessä kuoli poliisin mukaan neljä naista ja yksi mies, uhrit ovat 50–70-vuotiaita

Norjan poliisi oli ollut huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta.

Norjan Kongsbergissä keskiviikkona tapahtuneessa jousiasemiehen hyökkäyksessä kuoli neljä naista ja yksi mies, kertoi Norjan poliisi tiedotustilaisuudessa tänään. Uhrit olivat poliisin mukaan 50–70-vuotiaita.

Hyökkäyksessä haavoittui lisäksi kaksi ihmistä. Toinen heistä oli vapaalla ollut poliisi. Haavoittuneet eivät poliisin mukaan ole hengenvaarassa.

Teoista epäilty 37-vuotias tapahtumapaikkakunnalla asunut Tanskan kansalainen on myöntänyt poliisille olleensa surmatöiden takana.

Poliisi on kertonut olleensa huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies on poliisille entuudestaan tuttu useista eri yhteyksistä. Teon motiivi on toistaiseksi hämärän peitossa.

–  Emme vielä voi todeta, oliko kyseessä terroriteko. Tutkinta jatkuu edelleen, sanoi poliisipäällikkö Ole Bredrup Säverud tiedotustilaisuudessa.

Säverudin mukaan epäilty on selittänyt poliisille tekojaan. Hän ei kuitenkaan mennyt tarkemmin siihen, mitä mies on poliisille kertonut.

Alle 30  000 asukkaan Kongsberg sijaitsee Oslosta lounaaseen, noin 80 kilometrin päässä pääkaupungista. Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella.

Paikalle ehtinyt poliisi ei onnistunut estämään tekoja

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa aamupäivällä, että hyökkääjä tappoi ainakin yhden uhrin vielä sen jälkeen, kun poliisi oli tullut tapahtumapaikalle kuuden jälkeen illalla paikallista aikaa keskiviikkona. Poliisin mukaan on jopa mahdollista, että kaikki uhrit saivat surmansa vasta sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensikontaktin epäiltyyn.

Epäillyn kiinni ottamisessa kesti noin puoli tuntia siitä, kun operaatio alkoi. Kaikkiaan operaatioon osallistui 22 poliisipartiota. Epäilty ampui poliisin mukaan nuolia myös poliisia kohti.

Poliisi kertoo, että 37-vuotias jousiaseella varustautunut tanskalaismies olisi käyttänyt myös ainakin yhtä asetta jousiaseen lisäksi. Poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro tarkemmin, miten epäilty oli aseistautunut.

Epäilty oli tuomittu aiemmin lähestymiskieltoon, kertoo esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiö NRK. Hänelle määrättiin viime vuonna kuuden kuukauden lähestymiskielto kahta perheenjäsentään vastaan, kun hän oli uhannut tappaa heistä toisen. Hänet on tuomittu aiemmin myös omaisuusrikoksista ja vähäisestä määrästä huumeita.

Tapahtumat kestivät 34 minuuttia

Poliisi sai ilmoituksen ihmisiä kohti jousiaseella ampuvasta miehestä Suomen aikaa kello 19.13 keskiviikkoiltana. Paikalle lähetettiin poliisipartio, ja pian tämän jälkeen poliisi lähetti paikalle kolme partiota lisää. Vain viiden minuutin päästä poliisi teki havainnon hyökkääjästä Kongsbergin keskustassa sijaitsevan Coop-kaupan lähellä.

Poliisin mukaan epäilty ampui partioita nuolilla ja katosi poliisin näkyvistä, minkä jälkeen jousiasemiehen epäillään tappaneen ainakin yhden, mahdollisesti kaikki uhrinsa.

Mies otettiin poliisin mukaan kiinni kello 19.47, eli 34 minuuttia ilmoituksen jälkeen.