Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL ja STM: Kahdessa viikossa lähes kolmannes enemmän koronatartuntoja kuin edeltävän kahden viikon aikana – suomalaisten rokotusinto on hiipunut

Kolmannen rokoteannoksen saajien rajaamisessa ”ei kiirettä”, nyt painopiste ykkös- ja kakkospiikin antamisessa.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana Suomessa on raportoitu lähes kolmannes enemmän koronatartuntoja kuin näitä edeltävien kahden viikon aikana, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Ne tiedottivat koronatilanteesta viikoittaisessa katsauksessaan torstaina.

Uusia koronavirustartuntoja on ilmaantunut Suomessa kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 140 sataatuhatta asukasta kohden. Tämä on yli 30 prosenttia enemmän kuin näitä edeltävien kahden viikon aikana.

Tartuntojen määrän nousu on Suomessa kuitenkin tasaantunut. Viikoittainen todettujen koronatapausten määrä on viimeiset kaksi viikkoa pysynyt lähes samana.

Johtaja Mika Salminen THL:stä painotti, että koronatauti ei enää häviä Suomesta nykytekniikalla.

–  Jokainen suomalainen kohtaa koronaviruksen jossain vaiheessa. Rokotus suojaa vakavalta taudilta hyvin, ja se suojaa myös tartunnalta. Mutta jos et ole rokotettu, varmasti saat taudin jossain vaiheessa, Salminen linjasi.

”Rokotesuoja ei ole hiipunut”

Suomessa on viime päivinä keskusteltu tiiviisti siitä, miten laajaan osaan väestöä on syytä ulottaa koronarokotusten kolmas annos. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) pohti asiaa kokouksessaan keskiviikkona.

–  Seurantatutkimuksissamme ei ole havaittu viitteitä rokotteiden kahden ensimmäisen annoksen tuoman suojan hiipumisesta Suomessa, Salminen kertoi.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio täydensi, että rokotteen kolmannen annoksen saajien rajaamisessa ei ole tarvis edetä kiireellisesti.

–  Nyt keskitytään rokotteen ykkös- ja kakkosannoksiin.

Kontion mukaan THL on valmis tiedottamaan kolmannesta rokoteannoksesta ensi tiistaina.

Toivottu rokotuskattavuus ulottuvilla

Suomessa rokotusten kohdeväestöstä, eli 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista, 74 prosenttia oli saanut kaksi rokoteannosta keskiviikkoon mennessä. Samasta ikäryhmästä 85 prosenttia oli saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen.

Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuuteen on edelleen mahdollista päätä lokakuun loppuun mennessä, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

THL ja STM kuitenkin varoittavat, että suomalaisten koronarokotusinto on hiipunut. Terveysviranomaiset tähdensivät torstaina, että epidemian hillitsemiseksi tärkeintä on kaikin keinoin edistää mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta.

–  Tavoitteeksi otetusta täysin rokotettujen 80 prosentin kattavuudesta puuttuu noin 238  000 rokotusta, Kontio kertoi.

Salminen lisäsi, että tiukka eristäytymispolitiikka, jota on noudatettu esimerkiksi Australiassa, ei pitkän päälle onnistu koronatartuntojen estämisessä.

–  Rokottaminen on parempi vaihtoehto.

Influenssa tuo lisäriskin

Sairaalahoitoon koronatartunnan vuoksi päätyneiden määrä on noussut nyt Suomessa.

–  Sairaalaan koronan takia joutuneiden määrä on kasvanut viime viikot aika vahvastikin. Tehohoidon osalta potilasmäärässä on ollut heiluntaa, vertaa johtaja Mika Pohjola STM:stä.

Viimeisen neljän viikon aikana erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on noussut 60 potilaasta 109 potilaaseen. Tehohoitoon tuli viime viikolla 22 uutta koronaviruspotilasta, yhtä paljon kuin edellisellä viikolla

–  Tehohoidossa kriittinen raja menee noin 50 potilaassa. Jos se ylittyy, muuta hoitoa joudutaan rajoittamaan, mikäli potilaat ovat jakaantuneet tasaisesti koko maahan, Pohjola sanoo.

Salmisen mukaan riskinä on alkavana talvena myös se, että influenssa tekee paluun Suomeenkin. Viime talvena influenssan epidemia jäi käytännössä kokonaan tulematta.

Koronasairauden riskit kohoavat, jos sattuu samaan aikaan saamaan influenssan.

–  Nyt on syytä antaa vahva suositus siitä, että kannattaa ottaa myös influenssarokotus. Influenssa- ja koronapiikin voi tarvittaessa saada myös samalla kertaa, Salminen kertoo.