Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Latviaa uhkaa viikkoja kestävä koronasulku – syinä tuoreet tartunnat ja huono rokotuskattavuus

Sairaalat ympäri maan keskittyvät parhaillaan koronapotilaisiin, pääministeri valittelee maassa olevan liian paljon rokottamattomia.

Latviassa aiotaan ottaa käyttöön viikkoja kestävä koronasulku. Koko maan kattavien rajoitustoimien taustalla ovat tuoreet tartunnat ja maan huono rokotuskattavuus.

Asiasta kertoi maanantaina maan pääministeri Krisjanis Karins, jonka mukaan maassa on edelleen liian paljon rokottamattomia, joita uhkaa sairastuminen vakavaan koronatautiin.

–  Pyydän anteeksi niiltä, jotka on jo rokotettu, mutta rajoitukset koskevat kaikkia, Karins kertoi toimittajille hallituksen kymmenen tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

–  (Maassa) on edelleen liian monia rokottamattomia, jotka saavat koronatartunnan ja kuolevat sairaalassa, hän lisäsi.

Sulkutilan on määrä alkaa torstaina ja olla voimassa marraskuun 15. päivään.

Etätöitä ja yöllinen ulkonaliikkumiskielto

Pääministerin ilmoittamat sulkutoimet voivat edelleen muuttua. Sekä hallituksen että parlamentin on määrä vielä keskustella ehdotetuista sulkutoimista, minkä jälkeen sulusta äänestetään.

Maanantain tietojen pohjalta muun muassa elokuvateatterit, konserttipaikat ja kampaamot joutuvat sulkemaan ovensa. Ainoastaan ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita myyvät kaupat saavat pitää ovensa avoimina. Ravintoloista saa koronasulun aikana ostettua annoksia vain mukaan.

Valtaosa ihmisistä joutuu sulun aikana jäämään etätöihin. Poikkeuksia etätyöohjeistukseen on niiden töiden osalta, jotka vaativat työpaikalle menemistä. Sulun aikana siis muun muassa joukkoliikenteessä ja rakennustyömailla töissä olevat voivat edelleen jatkaa lähitöitä.

Koulujen on myös määrä siirtyä koronasulun ajaksi etäopetukseen. Poikkeuksena mainitaan päiväkodit ja peruskoulun ensimmäiset kolme luokkaa, joiden on määrä jatkaa lähiopetuksessa.

Sulkutoimiin kuuluisi myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka on suunniteltu olevan voimassa iltakahdeksasta aamuviiteen.

Rokotuskattavuus muuta Baltiaa heikompi

Edellisen viikon aikana noin 1,9 miljoonan asukkaan Latvia kirjasi joka päivä ennätyskorkeita tartuntalukuja. Maanantaina uusia koronatartuntoja ilmoitettiin vahvistetun 1  253, minkä lisäksi kirjattiin seitsemän koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Latviassa on tähän mennessä vahvistettu lähes 187  000 tartuntaa ja kirjattu kaikkiaan noin 2  900 koronakuolemaa.

Sairaalat ympäri maata keskittyvät nykyisellään tehohoitoa vaativiin koronapotilaisiin ja esimerkiksi syöpää sairastavat eivät välttämättä saa hoitoa.

Latviassa vähintään yhden rokoteannoksen on saanut 57,8 prosenttia maan aikuisväestöstä, kun taas täysin rokotettuja on 54,1 prosenttia. Asia selviää Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) seurannasta.

Muissa Baltian maissa rokotuskattavuus on Latviaa parempi. Liettuassa yhden annoksen on saanut ainakin 74,5 prosenttia ja täydet rokoteannokset taas 70,6 prosenttia aikuisväestöstä. Virossa vastaavat osuudet ovat 67,6 ja 64 prosenttia.

Suomessa rokotusten kohdeväestöä ovat kaikki 12 vuotta täyttäneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kohdeväestöön kuuluvista vähintään ensimmäisen rokoteannoksen on saanut vajaat 85 prosenttia. Täysin rokotettuja on puolestaan lähes 76 prosenttia.