Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouluttajan odotus alkaa juhannuksesta – Veera Kettunen katsoo maailmaa tontunpunaisten lasien läpi

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden Joululehdessä 1.12.2021. Veera Kettunen alkaa katsella maailmaa tontunpunaisten lasien läpi silloin, kun useimmilla kesälomakausi on kuumimmillaan. Omien lasten myötä jouluttaminen on saanut uuden vaihteen.

Lapsena Veera Kettunen odotti joulua niin paljon, että jännitys purkautui aattona usein kovana päänsärkynä. Päivän podettuaan hän jaksoi illalla kammeta itsensä perheen pariin sen verran, että osallistui lahjapaketista paljastuneen uuden lautapelin pelaamiseen.

– Vähän ennen teini-ikää saatoin puolestani nukkua tahallani pitkälle iltapäivään, että oli lyhyempi aika odottaa aatto-iltaa, Kettunen hymähtää.

Aivan uuden merkityksen joulu sai viisi vuotta sitten, kun Kettunen ja tämän puoliso saivat ensimmäisen lapsensa. Joelilla oli jo ensimmäisenä joulunaan, viiden kuukauden ikäisenä Veeran kokoama tonttukalenteri.

– Kyllä meillä kahdestaan ollessakin oli muovikuusi ja vaihdoin jouluisemmat verhot ikkunoihin, mutta kyllä jouluttaminen jonkin sysäyksen lapsen myötä sai.

Enää ei muovikuusella ole asiaa Kettusten kynnyksen yli, vaan aito sen olla pitää. Vaikka Kettunen aloittaa joulun odotuksen toisten kirmatessa kesälomille, tuodaan kuusi sisään vasta noin viikkoa ennen joulua.

– Siinä saa mukavasti kulumaan lasten kanssa viimeiset päivät ennen aattoa, kun kuusta koristellaan pikku hiljaa. Aito kuusi on minulle niin tärkeä, etten ole sitä valmis vaihtamaan muoviseen sen takia, että kuusen voisi tuoda sisälle aiemmin, Kettunen sanoo ja viittaa viime vuosina yleistyneeseen trendiin, jossa moni koristelee kuusen jo reippaasti marraskuun puolella.

Odotus ja tunnelman luominen tärkeintä

Joulun odotus, sitä Kettunen haluaa vaalia. Vaikka tontut eivät hipsi sisustukseen vielä kesäkuukausina, hiipii joulu mieleen jo hyvissä ajoin ennen ruskaa.

– Aloitan joulun odottamisen aikaisin, mutta joulun jälkeen en venytä sitä kovin pitkälle. Viime vuonna joulu taisi olla meillä siivottu jo ennen loppiaista. Odotus ja tunnelman luominen on kaikkein tärkeintä.

Hoitoalalla työskentelevälle Kettuselle vuorotyö tarkoittaa sitä, että joulun pyhät kuluvat usein töissä. Se ei ole katastrofi, vaan niinä vuosina varsinaista joulun viettoa on venytetty pyhien ulkopuolelle.

– Olen usein toivonut talvilomaviikon jo kuluvan vuoden puolelle, niin on ollut ennen joulua vapaa viikko, jolloin nauttia. Tänä vuonna olen joulun vapaalla, ja se on ihanaa. Olemme toista kertaa meidän kodissamme joulun, aiemmin olemme viettäneet aaton äitini luona.

Joululaulut jouluradiosta

Ulkopuoliselle Kettusen joulumieli alkaa näkyä vähitellen iltojen pimentyessä, kun tunnelmavalot alkavat löytää paikkansa.

– En sanoisi niitä jouluvaloiksi, vaan nimenomaan kausivaloiksi pimeän keskelle.

Jouluiset tekstiilit ja koristeet ilmestyvät kotiin vähitellen. Joululaulut pärähtävät eetteriin ensimmäisen kerran marraskuun alussa, kun jouluradion lähetykset starttaavat.

– En osaa oikein kuunnella joululauluja muualta kuin jouluradiosta. Toisinaan laitan lasten joululauluja soittolistalta soimaan. Äitini kanssa käymme perinteisesti joka vuosi laulamassa kauneimmissa joululauluissa.

Joulun tuominen kotiin vähitellen sopii kertarykäystä paremmin myös Kettusen puolisolle, joka ei ole ”ehkä ihan niin jouluihminen”.

– Hän on välillä järjen ääni, joka pitää huolta, ettei tonttuja ala näkymään vielä elokuussa. Mutta kyllä hänkin joulusta pitää, tähän on ollut pakko kasvaa, Kettunen nauraa.

Puolison lisäksi sama pätee myös Kettusen lapsiin, nyt siis 5-vuotiaaseen Joeliin ja vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäiseen Nooaan.

– Tänä vuonna Joel taisi kysyä, että voidaanko laulaa Joulupuu on rakennettu, ennen kuin minä olin ehtinyt puhua joulusta mitään.

Tonttu hiipii päivittäin kylään

Kettunen vaalii Joelin syntymän myötä alkanutta tonttukalenteriperinnettä. Tänä vuonna molemmille pojille on joulusukat, joihin tonttu sujauttaa pienen lelun tai yhteistä tekemistä, kuten uintireissun.

– Olemme aikaisempina jouluina vieneet lahjan Joulupuu-keräykseen ja se voisi olla tonttukalenteriin yhdelle päivälle sopivaa tekemistä tänäkin vuonna.

Tonttu kulkee Kettusille, mistäs muualtakaan kuin tonttuovesta. Pikkuriikkinen tontun oma ovi sijaitsee lattian rajassa. Oven ulkopuolella tonttu säilyttää esimerkiksi saappaitaan ja pienen pientä kelkkaansa.

– Olen sanonut lapsille, että tontun oveen ei saa koskea, ettei taika katoa ja tonttu jää oven ulkopuolelle. Aika hyvin se on toiminut ja ovi on saanut olla rauhassa.

Marraskuun viimeisenä päivänä Kettuset vievät ulkorappusille varmuuden vuoksi maitoa ja jotain herkkua tonttua varten.

Toivottavasti usko joulupukkiin säilyisi

Joulun taika ja tarinat herättävät lapsissa iloa ja jännitystä. Monelle tarinoista tärkein lienee joulupukki.

– Pukki tulee meille tänäkin jouluna, mutta lapset tietävät, että myös sukulaisilta ja ystäviltä saa lahjoja. Olisi ihanaa, jos saisi Joelin uskon säilytettyä ainakin vielä hetken. Viime vuonna päiväkodissa joku oli sanonut, ettei joulupukkia ole olemassa, mutta Joelia lähinnä nauratti, että joku voi sanoa jotain niin hassua.

Etenkin lapsille lahjat ovat tärkeä osa joulua. Veera Kettunen myöntää, että niitä tulee jouluna runsaasti.

– Ei tosin meiltä vanhemmilta. Me emme välttämättä osta lapsille lahjoja, ellei ole jotain oikein tarpeellista. Sukulaiset, varsinkin isovanhemmat kunnostautuvat lahjojen hankkimisessa. Vaikka lahjamäärä on iso, on ihana nähdä, että Joelille jokainen lahja on tärkeä eikä hän pety pehmeisiinkään paketteihin.

Isovanhemmilleen Kettunen käärii pakettiin jotain itse tehtyä syötävää, kuten saaristolaisleipää, sinappia tai joulukarkkeja. Puolison kanssa saatetaan tehdä yhteisiä hankintoja kotiin.

Joulusaunaan heti aattoaamusta

Aattona ensimmäiset lahjat saa Kettusilla avata heti kun silmät aukeavat. Sen jälkeen riisipuuro jätetään painekeittimeen hautumaan ja perhe painelee joulusaunaan.

– Aamulla saunominen on lapsista niin hauskaa, kun sitä ei koskaan muutoin tehdä.

Lapsille aamun paketeista paljastuu muun muassa uutukaiset joulupyjamat, jotka puetaan päälle saunan jälkeen. Iltapäivällä asu vaihtuu varsinaisiin joulupaitoihin, jollaiset löytyvät myös perheen aikuisilta.

Joulun pyhinä isossa roolissa on ruoka. Tosijouluttaja ei varmaankaan totea Tapanina, että nyt saavat laatikot riittää?

– En todellakaan, pystyn syömään jouluruokaa monta päivää. Pari viikkoa sitten vietimme jo etukäteisjoulua, kun äitini oli sulattanut pakastimesta perunalaatikkoa, Veera Kettunen hymyilee.