Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin teet kissan joulusta turvallisen – Joulukuusi, -koristeet ja -kasvit voivat olla kissalle vaarallisia

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden Joululehdessä 1.12.2021. Kissatalouteen kannattaa hankkia vain kissalle vaarattomia kasveja ja kukkia tai keinotekoisia kasveja.

Joulu on mukavaa aikaa myös kissoille. Kissataloudessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia, jotta joulu on lemmikille myös turvallinen.

Joulukuusi ja siitä riippuvat koristeet voivat olla kissalle vastustamattomia. Kissa saattaa haluta leikkiä koristeilla tai kiivetä puuhun ja kaataa sen. Kissa voi loukata itsensä, jos se hyppää kuuseen ja kuusi kaatuu.

Agria Eläinvakuutus listaa tiedotteessaan vinkkejä, miten kissataloudessa voi ehkäistä joulukuusen ja koristeiden aiheuttamia vaaranpaikkoja.

– Helpointa ja turvallisinta voi olla juhlia joulua ilman omaa kuusta. Jos kuusen haluaa tuoda kotiin, se kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, että kissa ei pääse hyppäämään siihen esimerkiksi kiipeilypuustaan. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman avaraan paikkaan ja kauas muista huonekaluista.

Kuuselle on hyvä hankkia tukeva jalusta, jotta kuusi ei pääse kaatumaan helposti, vaikka kissa tutkisi sitä tai kiipeilisi siinä. Yksi tapa ehkäistä mahdollisia tapaturmia on asettaa kuusen ympärille ja alle jotain materiaalia tai tuoksua, josta kissa ei pidä.

– Kuusen alle voi esimerkiksi levittää muovisen maton, foliota, kuplamuovia tai muuta materiaalia, jonka päällä seisomisesta tai kävelemisestä kissa ei pidä. Kuusen oksille tai lähelle voi suihkuttaa esimerkiksi sitrustuoksua tai piparminttua.

Koristeet ulottumattomille

Joulukoristeet voivat kissan silmin näyttää hauskoilta leluilta tai siltä, että ne täytyy tuhota. Joulukoristeet kannattaa valita harkiten ja kallisarvoisimmat koristeet sijoittaa kissan ulottumattomiin ylemmille oksille.

– Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle harmia. Särkyneistä joulupalloista voi tulla haavoja tassuihin, ja pienet koristeenpalaset tai lahjanarunpätkät voivat juuttua kissan ruoansulatuselimistöön. Jos kuusessa on sähköllä toimivia valoja tai kynttilöitä, tulee varmistaa, ettei kissa pääse pureskelemaan sähköjohtoja. Kissaa kannattaa leikittää omilla leluillaan, jotta joulukoristeet eivät vaikuta yhtä kiinnostavilta.

Joulukasveista osa myrkyllisiä

Kauniit joulukasvit luovat jouluista tunnelmaa, mutta osa joulun kukista ja kasveista voi aiheuttaa kissalle myrkytyksen oireita, jos kissa pureskelee myrkyllisen kasvin lehtiä tai vartta.

– Joulukasvit, jotka voivat aiheuttaa kissalle myrkytyksen oireita ovat jouluruusu, hyasintti, joulutähti, misteli, rautatammi ja amaryllis. Liljakasvit ovat erityisen vaarallisia kissoille, ja niistä pahimpia ovat lilium-sukuiset kasvit. Sekä itse kasvi että sen erittämä maitiaisneste ovat kissoille vaarallisia. Pienikin maistiainen voi aiheuttaa vatsavaivoja ja pahimmillaan hengenvaarallisia munuaisvaurioita, Agria Eläinvakuutuksesta kerrotaan.

Yleisiä kasvien aiheuttamia myrkytyksen oireita kissoilla ovat muun muassa oksentelu, ruokahaluttomuus ja juomattomuus. Jos kissalla ilmenee myrkytyksen oireita ja kissan yleisvointi heikkenee, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen. Kissatalouteen kannattaa hankkia vain kissalle vaarattomia kasveja ja kukkia tai keinotekoisia kasveja. Jos kotoa löytyy kissalle sopimattomia kasveja tai niitä saa lahjaksi, ne tulee sijoittaa kissan ulottumattomiin. FL