Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viisi sanaa joulusaunasta – Saunamajorin yrittäjän Petri Rantasen mielestä sauna rauhoittaa ja tuo turvallisuuden tunnetta

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehdessä 9.12.2020. Forssassa toimivan Saunamajorin toimitusjohtaja Petri Rantanen suunnittelee, rakentaa ja remontoi työkseen saunoja. Nyt hän kertoo, mikä on hänelle itselleen merkityksellistä saunassa, erityisesti jouluna.

1. Rauha

– Suomalaiset hiljentyvät tavallisesti joko kirkossa tai saunassa. Itse löydän rauhan saunanlauteilta. Minulle saunominen tuo samanlaista rauhallisuuden tunnetta kuin tulen loimun katseleminen. Saunassa hiljentyminen perustuu kai siihen, että siellä ollaan alasti, keskitytään löylyihin ja ollaan hiljaa tai keskustellaan mukavia. Joulusauna katkaisee aaton tohinan. Ennen saunaa on kaikenlaista puuhailua perheen kesken ja saunan jälkeen aletaan tehdä jouluruokaa.

– Yrittäjänä minulla on puhelin jatkuvasti päällä ja olen joskus aattonakin reagoinut asiakkaiden paniikkipuheluihin. Joulusaunan aikana puhelin pysyy kuitenkin kiinni. Siinäkin mielessä sauna on minulle hiljentymisen paikka.

2. Turva

– Joulusauna ei pelkästään rauhoita, vaan se tuottaa jonkinlaista turvallisuuden tunnetta. Saunominen on riitti, joka toistuu joulusta toiseen. Se edustaa pysyvyyttä. Saunassa koko perhe kokoontuu hyvin konkreettisella tavalla yhteen. Kaikki on valmista aattoiltaa varten ja saunassa on aikaa vain yhdessäololle.

3. Muistot

– Tavallisesti olemme jouluna saunoneet mummun ulkosaunassa. Ulkosaunaan liittyy paljon muistoja ja tunnelmaa. Se on kokonaislaatuinen kokemus aina siitä lähtien, kun saunaan kuljetaan pimeän pihan poikki. Tänä vuonna emme kuitenkaan uskalla koronavirustilanteen vuoksi mennä mummulaan. Onneksi meillä on kotona hyvä sähkösauna. Sielläkin saa kunnon löylyt, ja ilmanvaihto pelaa. Tunnelmaa haemme omaan saunaan laittamalla pihalle ulkotulet. Ne näkyvät pesuhuoneen ikkunasta.

4. Puhtaus

– Pesen tai hion ja öljyän saunanlauteet aina ennen joulua. Suojaöljy suojaa lauteita, ja sitä olisi hyvä laittaa kerran vuodessa. Samalla sauna uudistuu joulun tunnelmaan. Itse vaihdan kiukaan kivet vasta joulun jälkeen. Etenkin uusien kiukaiden vastukset saattavat sanoutua irti kiviä vaihdettaessa. Jos se tapahtuu juuri ennen joulua, voi jäädä saunat saunomatta. Kivien vaihto noin kerran vuodessa tekee löylyille hyvää, koska ilma pääsee paremmin kiertämään kiukaassa.

– Itse en tarvitse joulusaunaan mitään ylimääräistä. En käytä tuoksuja tai vihtoja, puhdas sauna riittää. Vinkkinä kuitenkin muille, että joulusaunaan saa ainutlaatuista tunnelmaa erilaisilla led-valoilla. Kiva idea on hankkia väriään vaihtavat ledit. Ne voi säätää joulusaunassa vaikka punaiselle. Aitoja kynttilöitä en suosittele polttamaan saunassa. Ne sopivat paremmin kylpyhuoneen puolelle.

Muistatko tämän kesärilluttelun? Ypäjällä suunnistetaan saunasta saunaan.

Lue myös: Saunamuistot elävät vuosienkin päästä.

5. Perinteet

– Saunominen on minulle erittäin tärkeää, ja se on keskeinen osa joulun juhlintaa. Samaa mieltä ovat monet sukupolveni edustajat. Saunomisen merkitys kuitenkin näyttää vähenevän nuorilla. Olenkin tyytyväinen siitä, että olen saanut 11-vuotiaan poikani innostumaan saunomisesta. Siten perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. – Meidän perheemme saunomistapaan kuuluu se, että minä menen saunaan vähän ennen muita. Otan yksin kunnon löylyt ja vasta sen jälkeen muut kiipeävät lauteille. Minä sitten vilvoittelen heidän heittämissään löylyissä. Jouluperinteeseeni kuuluu myös papan tekemä kotikalja saunajuomana. FL