Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimille ei vielä virka-apupyyntöä koronarokotuksista

Puolustusvoimat on käynyt sosiaali- ja terveysministeriön kanssa alustavia keskusteluja terveydenhuollon mahdollisesta tukemisesta koronarokotuksissa. Toistaiseksi Puolustusvoimat ei kuitenkaan ole saanut virka-apupyyntöä rokotuksissa auttamisesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tiistaina A-studiossa, että rokotusten vauhdittamiseksi lisäapua voidaan pyytää esimerkiksi Puolustusvoimilta.

Puolustusvoimien mukaan koronarokotuksiin liittyvä selvitystyö ja mahdollisuuksien kartoittaminen on heidän osaltaan tällä hetkellä kesken. Selvitettävänä on muun muassa terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöön liittyviä tietosuojakysymyksiä ja se, kuka ylipäätään saa rokottaa.

– Varusmiesten käyttö vaatisi, että heille annettaisiin lisäkoulutusta. Lääkintämiesten nykyinen koulutus suuntautuu henkiä pelastavaan ensiapuun, tiedottaja Tiina Möttönen Pääesikunnasta sanoo.

Puolustusvoimien mukaan varusmiesten kouluttaminen esimerkiksi rokottamista varten vaatii huolellista oikeudellista arviointia muun muassa varusmiespalveluksen tarkoituksesta.

Puolustusvoimien oma terveydenhuoltojärjestelmä puolestaan on mitoitettu sen omia tarpeita varten.

– Meille sijoitetut terveydenhuoltoalan reserviläiset työskentelevät jo tällä hetkellä sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja muissa tärkeissä terveydenhuollon tehtävissä, Möttönen sanoo.

Möttönen muistuttaa, että Puolustusvoimat osallistuu rokotustyöhön jo nyt niin, että kaikkien varusmiespalvelusta ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien on mahdollisuus saada koronarokotteet Puolustusvoimissa.

– Varusmiespalveluksessa olevien rokottamisella pystymme keventämään kuntien terveydenhuollon taakkaa.

Palkatun henkilökunnan osalta Puolustusvoimat on esittänyt, että se voisi hoitaa oman henkilöstönsä rokottamisen työterveysjärjestelmän avulla. Puolustusvoimien mukaan keskustelu sosiaali- ja terveysministeriön kanssa tästä asiasta on vielä kesken. – Näin voisimme entisestään keventää kuntien terveydenhuollon taakkaa, Möttönen sanoo. USU