Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet koronarajoitukset tarkoittavat käytännössä hätäjarrumekanismia – rajoitusten tarkoitus on vähentää aikuisten välisiä kontakteja

Joulukirkkoon on mahdollista mennä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että tarvittavat koronarajoitustoimenpiteet käynnistävät käytännössä hätäjarrumekanismin. Periaatepäätös tehdään tänään valtioneuvoston istunnossa.

Kaikki hätäjarrun kriteerit täyttyvät tällä hetkellä hänen mukaansa selvästi.

Kiuru kertoi asiasta hallituksen lehdistötilaisuudessa, jossa kerrotaan epidemian hillitsemiseksi käyttöön otettavista uusista rajoituksista.

Kiurun mukaan nykyisten rajoitusten tarkoitus on vähentää nimenomaan aikuisten välisiä kontakteja.

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Ravintolarajoitukset kiristyvät

Ravintolat menevät jo jouluaattona kiinni kello 22, jolloin anniskelu päättyy kello 21. Tämän jälkeen aukioloa ei ole enää mahdollista jatkaa koronapassilla kuten aiemmin on voinut tehdä.

Jouluaatosta alkaen ravintolat, joissa ei anniskella, eivät voi olla auki ilman koronapassia kello kuuden jälkeen. Koronapassi tulee käyttöön siis myös esimerkiksi hampurilaispaikkoihin, kahviloihin ja pizzerioihin, jos ne ovat auki kello kuuden jälkeen. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä myös koko aukioloajan koko Suomessa.

Ensi tiistaina ravintolarajoituksia kiristetään entisestään niin, että anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18 ja anniskelu kello 17. Asiakaspaikkamäärä on puolet sallitusta.

Kiuru kertoi, että ravintoloiden rajoitukset ovat voimassa 20. tammikuuta asti eli noin kolme viikkoa.

Kiurun mukaan kahden viikon päästä aletaan systemaattisesti katsoa, miten nyt kerrotut toimet ovat purreet.

–  Jos tämä tuleva hyökyaalto on suuruusluokaltaan sellainen kuin muissa maissa, on tärkeää suojautua ja siksi näitä suojavalleja on nyt rakennettu viimeisten päivien aikana, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa viitaten koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämiseen eri maissa.

Koronapassin käyttöä rajoitetaan

Koronapassin käyttö lopetetaan esimerkiksi massatilaisuuksissa, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) mukaan matalan riskin urheilu- ja kulttuuritoimintaa on yhä mahdollista järjestää koronapassin avulla, elleivät paikalliset viranomaiset sitä rajoita.

Kurvisen mukaan matalan riskin urheilu- ja kulttuuritoimintaa ovat esimerkiksi elokuvat, teatteriesitykset, konsertit ja urheiluottelut, joissa on numeroidut istumapaikat.

Hallituksen linjauksen mukaan myös esimerkiksi kirjastot, näyttelyt ja museot voisivat edelleen olla auki. Joulukirkkoon voi mennä, ja myös häitä ja hautajaisia voi järjestää.