Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoan hinnan kovimmat nousukuukaudet ovat vielä edessä, ennakoi PTT: Loppuvuonna ruoka voi kallistua kuukaudessa jopa 15–20 prosenttia

Pellervon taloustutkimuksen tuoreessa ennusteessa arvioidaan, että koko vuonna ruoan hinta nousee keskimäärin 11 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hidastuu ja lopulta kääntyy laskuun.

Ruoan hinta nousee tänä vuonna keskimäärin arviolta 11 prosenttia, arvioi Pellervon taloustutkimus (PTT).

Tiistaina julkaisemassaan maa- ja elintarviketalouden ennusteessa PTT arvioi, että kovin ruoan hinnan nousu ajoittuu loppuvuoteen. Loppuvuonna voi olla kuukausia, jolloin ruoan hinta nousee 15–20 prosenttia.

Esimerkiksi lihan ja maitotuotteiden hinnan ennustetaan kasvavan loppuvuonna yli 20 prosenttia.

Ruoan hinta kallistuu PTT:n mukaan nopeammin kuin yleiset kuluttajahinnat, joiden nousu jää 7,5 prosenttiin. Ennusteessa arvioidaan, että ensi vuoden aikana ruoan hinnannousu kuitenkin hidastuu ja lopulta kääntyy laskuun. Vuoden 2023 alkukuukausina hinnannousu jatkuu kuitenkin korkeana, kunnes se alkaa tasaantua.

– Ruoka on merkittävä yleistä inflaatiota nostava ajuri energian ja korkojen lisäksi, tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg sanoo tiedotteen mukaan.

Tällä hetkellä PTT arvioi, että ruoan hinta kallistuu ensi vuonna keskimäärin kolme prosenttia. PTT:n ennusteessa todetaan, että ruoan hinta tulee ensi vuonna jäämään aiempaa korkeammalle tasolle.

Taustalla energian hinta ja lannoitteet

Ruoka on kallistunut voimakkaasti muun muassa energian hinnannousun ja Ukrainan sodasta seuranneen lannoitteiden kallistumisen vuoksi.

Helmikuussa käynnistynyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi nostaa energian hintaa Euroopassa, mutta myös EU:n ja Venäjän toisilleen asettamat pakotteet lopettivat lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden tuonnin Venäjältä.

Hiljalleen lannoitemarkkinat alkavat myös sopeutua uuteen tilanteeseen, mikä hiljalleen taittaa hinnannousua.

Energian hinnannousu on puolestaan alkanut näkyä PTT:n mukaan viiveellä. On kuitenkin mahdollista, että sähkön hinnannousu voi näkyä tulevana talvena esimerkiksi kasvihuonetuotannossa.

– Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana, arvioi maatalousekonomisti Pekka Kinnunen PTT:n tiedotteessa.

PTT:n ennuste on laadittu sillä oletuksella, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vielä jatkuu.