Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryijy on tehnyt vahvan uuden tulemisen kotien sisustuksessa – "Se on arvokas tekstiili"

Kodin sisustukseen etsitään nyt ryijyistä perinteistä ja modernia lämpöä.

Ryijy on vahvasti nostamassa suosiotaan kotien sisustuksessa.

– Se on arvokas tekstiili ja sillä on ollut aina ystävänsä. Nyt sen arvo on taas huomattu, kertoo Taito Etelä-Suomen kehittämispäällikkö Marjo Vainio.

Ryijyn suosiota ovat nostaneet lehtijutut, joissa on kerrottu arvokkaiksi osoittautuneista kirpparilöydöistä. Ihmiset ovat alkaneet tutkia omia perintötekstiilejään tarkemmalla silmällä.

– Ryijyn iän tunnistaa materiaalista ja kuviomuodoista. Nurjaa puolta tarkastamalla näkee, onko kyseessä kutomalla vai ompelemalla tehty ryijy.

Tunnetuimpien ryijytarvikkeita myyvien liikkeiden ja järjestöjen sivuilla on kuvastoja, joista hyvällä onnella löytyy kuva omalle kohdalle löytyneestä ryijystä.

Ryijyn iän tunnistaa materiaalista ja kuviomuodoista.

Marjo Vainio

Ryijyn rahallista arvoa on usein vaikea arvioida; toki käsityöllä ja mahdollisesti perintönä kulkeneella tekstiilillä on aina oma erityinen arvonsa.

Ellei ryijy ole kovin likainen, huolellinen ja varovainen imurointi sekä tuuletus ja lumipesu raikastaa sen. Vesipesussa on aina riskinsä, sillä ryijy on kastuessaan kovin raskas, ja kuivattaminen on työlästä.

Vainiolla itsellään on äidinäidin siskon 30-luvulla kutoma hausjärveläinen ryijy, jonka metalliset kiinnityslenkit hän aikoo korvata pellavakankaisella tankokujalla. Näin ryijy ei pääse venymään yläosastaan, vaan säilyy ryhdikkäänä.

Jos ryijyn haluaa tallettaa myöhempää käyttöä varten, se kannattaa tuulettamisen jälkeen kääriä rullalle puhtaan paperin sisälle nukkapuoli ulospäin. Muovipussiin pistettävän ryijyn pitää olla täysin kuiva, ettei se homehdu.

Taito Etelä-Suomen verkkokaupassa on myynnissä moderneja ryijypaketteja, jotka saa tilaamalla postiin tai omaan lähimpään Taitokeskukseensa.

Jos ryijytekniikka on jäänyt oppimatta, siihen voi tutustua vaikka ompelemalla kurssilla pienen ryijyn neuvojan opastamana.

– Pienen, noin 30x30 kokoisen ryijyn tekee ruutumallia seuraten noin viikossa. Kun tekniikka tulee tutuksi, tekeminen nopeutuu, kertoo vastaava neuvoja Eeva Pirttiaho Taitokeskus Hyvinkäästä.

Hän pitää ryijykurssien lisäksi myös nyt hyvin muodikkaan tuftauksen eli Punch Needle -tekniikan kursseja. Tuftauksessa lanka ”ammutaan” erityisneulalla kankaan läpi ja kiinnitetään työn valmistuttua nurjalle puolelle liimaamalla.

Tuftaamalla voi tehdä hyvin vapaamuotoisia kuvioita, jotka soveltuvat moneen erihenkiseen sisustukseen. Lisäksi se on hyvin nopea tekniikka näyttävän sisustustekstiilin luomiseksi.

Innostus käsitöitten tekemiseen nousi pandemia-aikana kovasti eikä näytä taantumisen merkkejä. Ryijyt ovat lämpimiä, akustiikkaa parantavia sisustuselementtejä, jotka parhaimmillaan kantavat muistoja sukupolvelta toiselle.