Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako lipputankoon nostaa jouluvalot tai merirosvolipun?

Laki suojaa Suomen lippua esimerkiksi tuunaamiselta ja häpäisemiseltä. Lipputanko sen sijaan on vain esine. Ei salkoon silti mitä tahansa sovi vetää.

Voiko lipputankoon nostaa valosarjan tai vaikka mummon kalsarit? Saako lasten synttärijuhlien iloksi nostaa salkoon merirosvolipun, niin kuin eräällä keskustelupalstalla pohdittiin? Vaatiiko muun valtion kuin Suomen lippu rinnalleen aina siniristin? Entä voiko lipputankoon solmia pyykkinarun tai riippumaton toisen pään?

Lipputankoon vedettävistä valosarjoista sisäministeriön asiantuntija Aino Tuovinen teki ensimmäiset havainnot viime talvena.

– Ei ole lakia, joka kieltäisi tällaiset. Sitä pidetään huonona, jos valosarja on tangossa yhtä aikaa Suomen lipun kanssa.

Vuorottelu sujunee luontevasti, kun valoja käytetään pimeällä ja liputus tapahtuu pääasiassa valoisaan aikaan. Hyviin tapoihin kuuluu siis laskea valosarja alas ennen lipun nostamista, Tuovinen neuvoo.

Samoin olisi hyvä toimia myös pyykkinarujen tai riippumattojen kanssa; kun salossa on lippu, siihen ei kiinnitetä mitään muuta. Merirosvolippuun ja kalsareihin palaamme tuonnempana.

Suomalaiset ottavat Tuovisen kokemuksen mukaan liputtamisen vakavasti ja kunnioittavat Suomen lippua. Kiinnostuksesta kertovat sisäministeriöön ja Suomalaisuuden liittoon säännöllisesti kantautuvat kysymykset vaikkapa siitä, voiko syntymäpäivien tai häiden yhteydessä liputtaa.

Kansalaiset ottavat liputusasioissa yhteyttä ministeriöön pari kolme kertaa kuukaudessa, ja kyllä, yksityisten juhlien yhteydessä ja periaatteessa myös vähemmän juhlavina päivinä saa liputtaa Suomen lipulla.

huonona, jos valosarja on tangossa yhtä aikaa Suomen lipun kanssa.

Aino Tuovinen

– Minusta on tosi hienoa, jos lippu vedetään salkoon perhejuhlien kunniaksi, Tuovinen sanoo.

Viime keväästä lähtien Tuoviselta on kysytty usein myös mahdollisuudesta osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle vetämällä salkoon sinikeltaisen lipun.

Liputtaa saa kaikilla hyvän tavan mukaisilla lipuilla – siis myös Ukrainan lipulla – mutta virallisina liputuspäivinä kuuluu hyviin tapoihin liputtaa nimenomaan Suomen lipulla. Toisaalta ei ole kiellettyä, jos muualta kotoisin oleva haluaa liputtaa oman maansa lipulla esimerkiksi äitienpäivänä.

– Suomessa on liputusvapaus, eli kun kokee hyväksi liputtaa, saa liputtaa. Vain valtion virastoilla ja laitoksilla on virallisia liputuspäiviä koskeva liputusvelvollisuus. Yksityisillä kansalaisilla on oikeus, ei velvollisuutta, Tuovinen huomauttaa.

Suomalaisuuden liiton liputusasiantuntija Antti Ahonen toivottaa myös maahanmuuttajat tervetulleiksi liputtamaan Suomen lipulla.

– Se on myönteinen yhdistävä tekijä. Liputtaminen ei kysy ihmisen ulkonäköä eikä kieltä.

Liputtaa minkä maan lipulla tahansa, on lippua kohdeltava kunnioittavasti ja pidettävä kiinni liputusaikatauluista. Ennen nykyistä 1978 voimaan tullutta lippulakia säädettiin, että muun kuin Suomen lipun rinnalle on aina nostettava myös siniristilippu.

– Tuo säädös on vanhaa perua. Nykyisin on oleellista, että jos lipputankoja on useampi ja liputetaan sekä jonkin toisen maan että Suomen lipulla, Suomen lippu liehuu arvokkaimmalla paikalla, Tuovinen täsmentää.

Yöllä ei pidä liputtaa lukuun ottamatta juhannusta. Kaamosaikana, kun aurinko ei Pohjois-Suomessa lainkaan nouse, liputetaan kello 8–16. Muualla lippu nostetaan aamukahdeksalta ja lasketaan auringonlaskun aikaan, kesällä viimeistään kello 21 ja itsenäisyyspäivänä kello 20.

Jos ei vaikkapa työn vuoksi pääse nostamaan tai laskemaan lippua suositusten mukaan, on Aino Tuovisen mielestä parempi poiketa ajoista kuin jättää liputtamatta.

– Viralliset lipun nosto- ja laskuajat koskevat erityisesti julkisia rakennuksia. Yksityiset ihmiset ja esimerkiksi pitkiä lipun nosto- ja laskukierroksia ajavat huoltoyhtiöt voivat jonkin verran poiketa ajoista.

Mihin sitten vedetään hyvän maun raja merirosvolipun tai niiden kalsareiden osalta? Suomalaisuuden liiton Antti Ahonen piirtää veteen viivaa.

– Lipputankohan on vain esine. Esimerkiksi kaupat nostavat salkoihin mainoslippujaan. Kalsarit lienevät vitsi, mutta jos polttariporukka haluaa nostaa kesämökin lipputankoon juhlakalun alushousut, en pidä sitä kovin pahana. Liputuspäivänä moinen voidaan kyllä kokea loukkaavaksi, vaikkei se rikollista olisikaan.

Synttärikutsujen merirosvolippua Ahonen ei kieltäisi. Merellä sellaista ei kuitenkaan kannattane mastoon hilata.