Isot kaupan toimijat olivat vielä maanantaina lyhytsanaisia Palvelualojen ammattiliiton (PAM) mahdollisen lakon vaikutuksista. PAM antoi sunnuntaina lakkovaroituksen, joka koskee yli 185:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.
Jos helmikuun alkuun suunniteltu lakko toteutuu, se ei alkuvaiheessa juuri näy kuluttajille, arvioidaan Keskolta. Työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovinen kertoi STT:lle, että Kesko pyrkii valmistautumaan mahdollisimman hyvin ennakkoon.
– Joitakin tuotepuutoksia voi lakosta johtuen esiintyä, mutta tuotteille löytyy usein korvaava vaihtoehto, Huovinen sanoi Keskon viestinnän välittämässä sähköpostissa.
Lakot kohdistuisivat 25 varastoon 6.–9. helmikuuta sekä yli 160:een kaupan alan toimipaikkaan 9.–11. helmikuuta. Forssan seudulla lakon piirissä olisivat Forssan Prisma ja Forssan K-Citymarket.
S-ryhmästä ei maanantaina haluttu arvioida, miten PAMin mahdollinen lakko vaikuttaisi logistiikkaan, tuotteiden saatavuuteen tai myymälöiden aukioloon.
– Tällä hetkellä tavarantoimitukset kulkevat normaalisti, ja tuotteita on myymälöissämme ja varastoissamme aina useamman päivän tarpeisiin, kertoi päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän viestinnän välittämässä sähköpostissa.
Sovittelu alkaa tiistaina
PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan lakonuhan alla olevat varastot pysähtyvät todennäköisesti kokonaan, jos lakko toteutuu.
– Tavaraa ei lähde lakon aikana, Rönni-Sällinen sanoi STT:lle.
Kaupoista osa on hänen mukaansa todennäköisesti kiinni, osaa pidetään auki esihenkilövoimin.
Rönni-Sällisen mukaan työntekijät varastoissa ja kaupoissa kuuluvat melko kattavasti PAMiin.
– Kaikki eivät tietenkään kuulu, mutta meillä on hyvä edustus.
PAMin ja Kaupan liiton edustajat tapaavat valtakunnansovittelijan kanssa tiistaina. Kaupan alan nykyinen työehtosopimus umpeutuu 31. tammikuuta.