Vaikka yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa, Torkkel ei osaa vielä sanoa nähdäänkö hänet joskus ehdolla vaaleissa.
Vaikuttaminen on lähellä tammelalaisen Liinu Torkkelin sydäntä. Torkkel toimii Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n Hämeen piiri ry:n puheenjohtajana. Hän aloitti tehtävässä tämän vuoden alussa.
– Järjestötehtävät kiinnostavat minua, ja viime vuonna toimin Hämeen lukiolaisten edunvalvontavastaavana, Torkkel sanoo.
Torkkel täyttää 5. helmikuuta 20 vuotta. Hän pääsi joulukuun alussa ylioppilaaksi Forssan yhteislyseosta.
Puheenjohtajana Torkkelin tehtäviin kuuluvat itse puheenjohtamisen lisäksi hallinnolliset tehtävät ja toiminnan yleinen koordinoiminen.
– Jos Lukiolaisten Liiton toiminta kiinnostaa tai askarruttaa, minuun voi ottaa yhteyttä, Torkkel kannustaa.
Lukiolaisten Liitto on Suomen suurin nuorisojärjestö, jossa on valtakunnallisesti 50 000 jäsentä. Kuka tahansa lukiolainen voi liittyä jäseneksi netin kautta.
Yhdistyksen tehtäviin kuuluvat esimerkiksi lukiolaisten edunvalvonta sekä harrastetoiminnan tarjoaminen. Jäsenet saavat opiskelijakortin, jolla saa monia etuja.
– Liitto järjestää myös tapahtumia. Huhtikuussa Hämeenlinnassa järjestetään Water-opiskelijakuntafestivaalit. Tapahtuman ideana on kouluttaa lukiolaisia opiskelijakuntatoimintaan, mutta myös uusia tuttavuuksia löytyy varmasti. Mukaan kannattaa lähteä myös Forssan seudulta, Torkkel sanoo.
Harrastuksena ratsastus.
Toimiessaan viime vuonna Hämeen lukiolaisten edunvalvontavastaavana Torkkel puuttui opiskelijoiden epäasialliseen kohteluun. Se saattoi olla esimerkiksi kurinpitotoimien liioittelua.
– Useimmiten asia saadaan hoidettua koulun sisällä, mutta ääritapauksissa voidaan esimerkiksi tehdä kantelu aluehallintovirastolle. Epäasiallista kohtelua kokevien opiskelijoiden kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä piirin edunvalvontavastaavaan, Torkkel kertoo.
Forssan seutu on tänä vuonna hyvin edustettuna Hämeen lukiolaisten piirihallituksessa. Edunvalvontavastaavana toimii Samuel Aaltonen, joka on myös Jokioisten nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Viestintävastaava on jokioislainen Ulrika Widén, joka on myös Forssan yhteislyseon opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja.
– Piirihallitus kokoontuu vähintään kerran kuukaudessa. Keskustelemme mitä alueen lukioissa tapahtuu ja miten voimme toimia niiden hyväksi.
Vastikään Torkkel oli Rovaniemellä Talvipäivillä, joille osallistuivat Liiton aktiivitoimijat. Hän kuuluu myös kaikkien piirien puheenjohtajistoista koostuvaan piiritoimikuntaan, jonka vastuulla on esimerkiksi liiton toiminnan kehittäminen projektiluontoisesti.
Kevään eduskuntavaalit ovat tärkeät Lukiolaisten Liitolle.
– Kannustamme nuoria äänestämään, koska se on paras tapa vaikuttaa siihen, mitä politiikassa tapahtuu, Torkkel sanoo.
Torkkelin mukaan politiikka kiinnostaa nuoria enemmän kuin mitä yleisesti annetaan ymmärtää. Hän toivoo vaaleihin ehdolle nykyistä enemmän myös nuoria.

Lukiolaiset käyvät omaa vaalikampanjaansa, jolla ehdokkaiden tietoon viedään nuorille tärkeitä asioita. Kärkihankkeina ovat nuorten mielenterveyskriisin pysäyttäminen, lukiokoulutuksesta säästämisen lopettaminen ja oppimisen tuen, kuten erityisopetuksen ja opinto-ohjauksen, saaminen kuntoon.
– Tapaamme alueemme ehdokkaita ja pyrimme itse vierailemaan lukioissa puhumassa vaaleista. Suunnitteilla on myös vaalipaneeleja sekä muita tempauksia, Torkkel sanoo.
Vaikka yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa, Torkkel ei osaa vielä sanoa nähdäänkö hänet joskus ehdolla vaaleissa.
Torkkel työskentelee tällä hetkellä kassalla Forssan Prismassa. Hänen perheellään on puutarha, jossa hän myös työskentelee välillä.
– Valmistaudun oikeustieteiden pääsykokeisiin. Ala kiinnostaa, koska se tarjoaa monipuoliset työllistymismahdollisuudet esimerkiksi hallinnon parissa ja asiantuntijatehtävissä.
Vapaa-ajallaan Torkkel harrastaa ratsastusta. Hän käy ratsastamassa Tammelassa Roble Verde Dressage -tallilla, ja lisäksi hänellä on vuokrahevonen.
– Käyn laulutunneilla Ypäjällä Katja Karisukin luona. Lisäksi käyn salilla ja lenkkeilen, Torkkel kertoo.
Lue myös: Forssan yhteislyseo varautuu tulevaisuudessa nelisarjaisuuteen, kun opiskelijamäärät laskevat