Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Lakko liittyi kotimaiseen Töttöröö Networkiin vuoden 2015 alussa ja on siitä lähtien elättänyt itsensä videoilla.

Pelaaminen ja videoiden tekeminen olivat osa Eric Savolaisen, 29, elämää jo pienenä poikana.

– Ensimmäinen pelimuistoni on, että pelaan alle kouluikäisenä tietokoneella jotain Super Marion tapaista peliä. Porukoiltani löytyy kuviakin siitä tilanteesta, Savolainen sanoo.

Hänelle pelaaminen oli yksi kiva ajanviete muiden joukossa. Keski-Suomessa Jämsässä syntynyt Savolainen harrasti monia eri urheilulajeja. Hän pelasi esimerkiksi kymmenisen vuotta jalkapalloa ja harrasti mäkihyppyä.

Kukaan ei olisi arvannut, että jonain päivänä Savolainen vielä elättää itsensä pelaamalla videopelejä.

– Se oli vain hauskaa tekemistä. Ei sitä silloin ajatellut, että tämä on minun juttuni, joka kantaisi tähän pisteeseen asti.

Tänä päivänä Savolainen on Suomen seuratuin suomenkielinen tubettaja. Hänen Youtube-kanavallaan on yli 830 000 tilaajaa.

Ensimmäiset videonsa Savolainen teki jo vuosituhannen vaihteessa alakouluiässä.

– Omistimme jonkin tosi vanhan Logitech-webbikameran, jolla me alettiin kuvata kaikenlaisia juttuja. Lisäksi me kuvattiin isäni vanhalla videokameralla parkour-pätkiä, pieniä action-filmejä ja sketsejä, joihin haimme inspiraatiota Pulttiboisista ja Kummelista.

Savolainen muistaa vieläkin, miten hienolta tuntui, kun he saivat näyttää tuotoksiaan koulussa luokan edessä.

– Olin leikannut videon kokonaan sillä isäni videokameralla. Oli jännittävää asentaa videonauhuri vanhaan putkitelevisioon ja panna video pyörimään.

– En muista tarkkaan, millaisia reaktioita se luokkakavereissa aiheutti, mutta kyllä siinä muutamat naurut ainakin saatiin. Tiedä sitten, olivatko ne kiusallisuuden aiheuttamia, Savolainen toteaa hymyillen.

Ensiaskelet kohti ammattimaisuutta hän otti 18-vuotiaana perustaessaan nykyisen Youtube-kanavansa. Lakko-nimi viittasi alun perin tupakkalakkoon, mutta muotoutui pian iskevämpään muotoon.

Ensimmäiset palkkionsa Savolainen sai vuonna 2012, jolloin hän liittyi hetken mielijohteesta erääseen kansainväliseen Youtube-verkostoon.

– Ensimmäinen etu oli, että sain muokata videoihini haluamani pikkukuvan. Lisäksi sain palkkaa 50 euroa kuussa. Muutaman kuukauden kuluttua pystyin jo hankkimaan oman läppärin. Kalustoa päivittämällä sain nostettua videoiden laatutasoa.

Isoin murros kaupallisuuden suhteen Suomessa tapahtui vuonna 2014, jolloin syntyivät ensimmäiset kotimaiset Youtube-verkostot. Samaan aikaan yritykset alkoivat herätä tubekanavien mahdollistamaan näkyvyyteen.

Lakko liittyi kotimaiseen Töttöröö Networkiin vuoden 2015 alussa ja on siitä lähtien elättänyt itsensä videoilla. Töttöröö on nykyisin nimeltään Troot.

Sittemmin osa tubettajista on irtautunut verkostoista ja vastaa itse kaikesta. Savolainen on kuitenkin tyytyväinen verkoston kautta saamiinsa palveluihin.

– He hoitavat kaikki sopimukset, sähköpostit ja tärkeimmän eli hinnoittelun yrityksille ja asiakkaille. Minusta on kivaa, kun voin keskittyä vain videoiden tekemiseen.

Mikä sitten tekee Lakosta niin suositun tubettajan? Savolainen vastaa vaatimattomasti, että melkein kuka tahansa voisi tehdä saman. Hänen mukaansa se vaatii vain paljon tunteja ja vaivannäköä sekä luovuutta ja esiintymiskykyä.

– Voisi sanoa, että verta, hikeä ja kyyneleitä – aina burnoutia myöten. Kaiken tekemäni työn jälkeen koen, että olen ansainnut asemani.

Hän työstää tavallista, noin 20 minuutin pituista pelivideota keskimäärin kaksi työpäivää.

– Ensin selvitän, onko pelistä saatavilla riittävästi sisältöä hyvään videoon. Itse kuvaamiseen menee 2–3 tuntia ja editointiin keskimäärin 8–10 tuntia. Nopeamminkin sen voisi tehdä, mutta koska haluan videoista mahdollisimman laadukkaita, käytän aikaa pieniin säätöihin, kuten esimerkiksi kohinan poistoon.

Hänen kanavallaan on useita pelivideosarjoja, joihin hän tekee jatkuvasti uusia jaksoja.

– Olen esimerkiksi rakennellut Minecraftiin omaa maailmaani kohta 3,5 vuoden ajan. Se on kanavani suosituin sarja.

Vinkkejä uusiin peleihin hän saa seuraajiltaan sekä pelintekijöiltä. Savolaisen suosikkipeli on tällä hetkellä God of War: Raknarök.

– Se on mestariteos, kuin todella pitkä elokuva. Mikä tarinankerronta ja hahmojen kasvu! God of Warin lisäksi Last of Us ja Ghost of Tsushima ovat isoja, tarinapohjaisia pelejä, joiden maailmaan voi uppoutua pitkäksi aikaa.

Isoon katsojakuntaan liittyy vastuuta. Savolainen kertoo haluavansa olla hyvä roolimalli kaikkein nuorimmillekin seuraajilleen.

– Ei se tarkoita sitä, ettenkö voisi pelin tiimellyksessä vaikkapa kirota, mutta en halua tehdä mitään sellaista sisältöä, joka voi satuttaa muita. En myöskään tuo esille mielipiteitäni vahvoista asioista, kuten politiikasta tai uskonnoista. En siis kasaa omaa armeijaani, Savolainen nauraa.

Hänen suurin seuraajaryhmänsä ovat varhaisteini-ikäiset eli 10–13-vuotiaat, mutta nuorimmat fanit ovat taaperoita ja vanhimmat eläkeiässä.

– Paljon saan kuulla sitä, että videoni ovat monelle eräänlainen pakopaikka arjesta. Niitä katsoessa saa heittää huolet nurkkaan ja hymähdellä jutuilleni.

Savolainen kertoo pyrkivänsä lukemaan kaikki katsojien videoiden kommenttikenttään kirjoittamat palautteet ja kehitysehdotukset.

– Katsojat ovat alusta asti antaneet minulle virtaa ja polttoainetta. Heiltä saatua palautetta on mukava lukea, oli se sitten positiivista tai negatiivista.

Vuonna 2016 takana oli viisi vuotta tubettamista, ja Savolainen huomasi yhtäkkiä olevansa aivan loppu.

Ajatukset pelaamisesta ja videoiden tekemisestä pyörivät päässä vuorokauden ympäri ja yöunet jäivät keskimäärin neljään tuntiin.

Yhtenä aamuna hän havaihtui siihen, että kello oli seitsemän, eikä hän ollut nukkunut silmäystäkään. Samalla kollega laittaa viestiä, että heidän pitää lähteä kuvaamaan yhteistä biisijulkaisuun liittyvää videota.

– Ei kun ajamaan kohti kuvauspaikkaa ja video purkkiin. Samana iltana piti vielä lähteä keikalle Joensuuhun. Se oli ihan hullua! Silloin tajusin, ettei tämä voi jatkua näin.

Savolainen oppi säännöllisen työrutiinin kantapään kautta. Nykyisin hän nukkuu 6–8 tuntia yössä ja tekee työnsä tavallisten toimistoaikojen puitteissa.

– Heräilen aamulla seitsemän, kahdeksan maissa, teen aamutoimet, menen työhuoneeseeni ja aloitan työt. Lopetan ne yleensä neljän, viiden maissa, ja siitä alkaa vapaa-aika. Sunnuntait pidän kokonaan vapaana töistä.

Savolainen täyttää huhtikuussa 30 vuotta. Hän ei kadu yhtään tekemäänsä videota, vaikka suhtautuukin alkuaikojen tuotoksiinsa kriittisesti.

– Sanoisin ja tekisin nyt monta asiaa toisin, mutta en häpeä mitään.

Innostavimpia hetkiä työssä hänelle ovat esimerkiksi ne, kun hän löytää jonkun uuden tehosteen.

– Tai jos olen videolla sattunut heittämään jonkun hyvän läpän, ja sitten se toteutuukin seuraavassa hetkessä ja tajuan, että tämähän on ihan mahtavaa sisältöä.

Joskus vastaan tulee niitä hetkiä, jolloin tekee mieli heittää hanskat tiskiin. Silloin Savolainen tietää, että on aika sulkea kone siltä päivältä. Tähän mennessä työt ovat taas seuraavana aamuna maistuneet.

– Olen pitänyt maaliviivana sitä, että jos homma alkaa maistua puulta, silloin pitää lopettaa. Mutta niin kauan kuin nautin tästä, jatkan videoiden tekemistä.

Somen merkitys markkinoinnissa on valtava: Tiktok-videot tekivät Emilia Ojalasta, 21, kivijalkakauppiaan

Yrittäjä Johanna Janhonen kirjoittaa Wikipediaan asiakkaistaan rahaa vastaan, ja kaikki eivät pidä siitä – nyt hän sai porttikiellon osaan tietosanakirjasta